Tünetek

A Te gyermeked is lehet cukorbeteg! Ismerd fel a gyermekkori diabétesz tüneteit!

Az azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igénylő, ún. 1-es típusú cukorbetegség nem az idős emberek betegsége és nem a túlzott szénhidrát-fogyasztás és az egészségtelen életmód következménye. A Te gyermekednél, unokádnál is kialakulhat akkor is, ha családotokban nincs cukorbeteg ember.

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, melyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő, a szervezet védekező rendszere egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirígy inzulintermelő sejtjeit. A szervezet az egyre fogyó mennyiségű inzulin hiányában nem tudja hasznosítani a számára létfontosságú, energiát adó szőlőcukrot (glükóz), ezért sejtjei éheznek, anyagcseréje felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik,  ketontestek és cukor jelenik meg a vizeletben, a szervezet vegyhatásának savas irányú eltolódása (acidózis) következik be. Inzulinkezelés nélkül csecsemőknél, kisgyermekeknél akár egy hét alatt súlyos, életveszélyes állapot alakulhat ki.

Az 1-es típusú cukorbetegség csalhatatlan jelei az egyik napról a másikra fellépő túlzott folyadékfogyasztás, gyakori vizelés éjjel és nappal, a már szobatiszta gyermek ismételt ágybavizelése, melyekhez még a fáradtság és a fogyás is párosul. Csecsemők esetén árulkodó jel a gyakoribb pelenkacsere szükségessége, az elnehezedő, túlcsorduló pelenka (átnedvesedő autósülés, kiságy) és a gyakoribb szopizás iránti igény, korábbinál jóval több cumisüvegnyi folyadék fogyása.

Ha gyermekednél, unokádnál a fenti tüneteket észleled, ne várj másnapig a gyermekorvos, ügyeletes orvos felkeresésével, mondd el, hogy az általad észlelt tünetek alapján gyermekkori cukorbetegségre gyanakszol és kérj azonnali eredményt adó vércukormérést.

A késlekedés a tünetek rohamos súlyosbodásához vezet, megjelenik a hasfájás, hányás, aceton szagú lehelet (DKA), zavartság, aluszékonyság és ellátás hiányában felléphet az eszméletvesztés, a diabéteszes kóma is.

Az első, jól érzékelhető tünetek megjelenése (túlzott vizelés) és a súlyos anyagcsere kisiklás (DKA) kialakulása közötti időszak nagyon rövid, kisgyermekek esetén ez akár egy hét alatt is bekövetkezhet, ezért a betegség minél korábbi fázisában történő diagnosztizálása és az inzulinkezelés minél előbbi megkezdése rendkívüli jelentőséggel bír a gyermekkori diabétesz esetén.