Szurikáta Családi Hétvége – Gödöllő

“Szépkörte”

Nem vagytok egyedül! Szurikáta családi hétvége frissen diagnosztizált iskoláskorú gyerekek családjainak

Helyszín: Gödöllő

Időpont: A rendezvényt eredetileg 2020. szeptemberében terveztük megtartani, de a covid 2. hulláma közbeszólt. A covid járvány alakulásának függvényében kerül megtartásra 2021-ben a családi hétvégénk, de már le tudjátok a helyeteket foglalni, akik pedig már jelentkeztek, az ő helyük biztosított a leendő rendezvényen

Fordulópont volt a saját diabéteszes életünkben egy hétvége, amit Szépalmán töltöttünk sorstárs szülőkkel 2013 tavaszán.

Amikor elindulunk a szépalmai hétvégére, apa, gyerek és én, még nem sejtem,  hogy ez a szűk 3 nap a kislányunk diabétesze óta sorsdöntő lesz, mert le fogok tenni egy nehéz batyut, tele fájdalommal és reménytelenséggel, mert részese leszek egy egymást gyógyító közösségnek és mert erőt kapok az újratervezésre, immár a diabéteszes életünk elfogadásához.

Igen, ott, Szépalmán, a világtól elzárt különleges helyen valami végérvényesen megváltozott bennem kislányom diabéteszével kapcsolatban.

Hogyan történhetett ez meg?

• Talán a mesebeli hely, a csodás természet hatása?
  • Talán a közösség ereje, hogy együtt sírunk, hogy ugyanazt érezzük, gondoljuk, akkor is, ha Magyarország más-más szegletéből érkeztünk?
  • Talán a kandalló, ami körül összegyűlnek, beszélgetnek a szülők és ahol úgy játszanak a gyerekek együtt, mintha a diabétesz meg se történt volna?
  • Talán az, hogy a vércukormérés, inzulinbeadás nem fura vagy ijesztő, hogy a hipo emlegetésére nem háztartási fertőtlenítőt  nyújtanak Neked, hanem  szőlőcukrot?
  • Talán a kedvesség, együttérzés a vendéglátóink  részéről vagy az, hogy a diagnózis óta először el merem engedni a gyermekemet, mert jó kezekben van a Lurkó Alapítvány szakápolóival és tudok nyugodtan figyelni a jobbnál jobb előadásokra, ott tudok lenni testben és lélekben a beszélgetésekben, mert nem kell készenlétben állnom a diabéteszre?
  • Talán az, hogy az orvosunkkal és más diabetológusokkal nem a kórházi körülmények között találkozunk és éjszakába nyúlóan beszélgethetünk?

Így, mind együtt!

Végre kapok levegőt…. Más szemmel kezdem látni az életünket, látok új célokat és erőt érzek magamban a folytatásra. Az üde zöld hegyoldalakat, a békésen legelésző lovakat, száraz szénát, a kerengő terrakotta utacskáit otthagyva Szépalma emléke, íze, illata velem marad, erőt ad és megígérem, visszatérek.

Igen, „visszatérek”, de nem úgy… továbbviszem mindazt, amit Szépalma jelent, továbbviszem mindazt, ami a Törp Tábor,  csak nem a piciknek, hanem az iskoláskorú frissen diagnosztizált gyerekek családjainak, mert nekik is nagyon nagy szükségük van rá!

Az ígéretet 7 éve tettem és most valósággá válik, mert várlak Titeket szakembereinkkel és a Szurikáta önkéntes csapattal – hátha megtörténik itt is a „szépalmai csoda” – 2020. szeptember 18-20- ig Gödöllőn a “Nem vagytok egyedül! ” Szurikáta Családi Hétvégén, ha gyermeketek diabéteszét 2019. augusztus 16. után diagnosztizálták és általános iskolás ( most ősszel legalább 1. osztályos lesz) vagy középiskolás.

Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője, egykori „szépalmai” szülő

Köszönet és hála a győri gyermekdiabétesz gondozó csapatának és a Lurkó Alapítványnak a szépalmai napokért és az inspirációért.

A Szurikáta Családi Hétvége nem jöhetett volna létre az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának,  a Medtronic Hungária Kft., a 77Elektronika és az Eisberg  támogatása nélkül!