SZILVESZTER ÉS A DIABÉTESZ

A Szilveszter az Óév búcsúztatásának az ünnepe. Szerte a világban megünneplik, családi és házi bulikban, nagyobb szervezett eseményeken. Szinte elkerülhetetlen velejárója a szilveszternek a szilveszteri tűzijáték, az éjszakázás és az alkoholfogyasztás.

42311045 - young beautiful woman at a party with friends

Szilveszterkor nem kerülhető el, hogy a alkoholt fogyasszunk, és ilyenkor nem fekszünk le pihenni sem a megszokott időben. Biztos, hogy még az is, aki egész évben sem fogyaszt semmilyen alkoholt, még ő is koccintani fog éjfélkor egy pohár pezsgővel.  Az óévbúcsúztató buli hangulata is sok embert magával ragad, és ez fellazítja illetve feledteti a hétköznapi szabályokat. Ezért a teljes tiltás inkább árt, mint használ. A kellő felvilágosítás viszont segíthet a káros következmények, vészhelyzetek megelőzésében.

Az alkohol hatása

Tudni kell, hogy az alkohol gátolja a májban tárolt glikogénből a glukóz felszabadítását, amely étkezési szünetekben a vércukorszint fenntartásáért felelős. Ezért az alkoholfogyasztást követő órákban nem képződik elég glukóz a májban, így hipoglikémia alakulhat ki.

Nem elhanyagolható tényező, hogy a beadott inzulin viszont folyamatosan hat, a bulikban gyakran sokat táncolnak és mozognak a fiatalok, amelyek tovább fokozzák a hipoglikémia veszélyét!

Másrészt az alkohol önmagában is vizet von el a szervezetből és ehhez társulhat még a részegségi hányás valamint a fokozott energia igényként fellépő zsírégetés így ketoacidózis is kialakulhat részegség folyamán.

A magas cukortartalmú italok, mint pl. pezsgő, likőr, vermut, koktél hozzáadott cukortartalma szintén jól megemelheti a vércukorszintet.

Láthatjuk, hogy az alkohol hatása igen komplex, de a legnagyobb veszélye az alkohol fogyasztása utáni hipoglikémiának van, amely sokszor csak órák múlva jelentkezik!

sz4.jpg.pagespeed.ce.D8xn9ZYgdP

Mi tehát a teendő alkoholfogyasztás esetén?

– Kerüljük a magas alkoholtartalmú (tömény) és a magas cukortartalmú alkoholos italok fogyasztását.

– Alkoholfogyasztás esetén mindig fogyasszunk szénhidrátot is (pl. pogácsa, ropi, keksz, sós sütemény) és folyadékot is (pl. ásványvíz).

– Csökkentsük (akár 50%-kal) a bázisinzulint, pl. táncos éjszakai buli előtt csak fele mennyiségű bázisinzulint adjunk be.

– Mindig legyen nálunk „hypos-csomag”.

– Mérjünk 2-3 óránként vércukrot a buli alatt és lefekvés előtt is!

– Legyen még valaki a társaságban (lehetőleg az, aki nálunk józanabb marad), aki tud a cukorbetegségünkről, és észreveszi ha hipozunk és annak ellátást is ismeri. Esetleg előre is megkérhetjük őt, hogy szóljon időnként, hogy mérjünk vércukrot.

– Legyen nálunk „Diabéteszes vagyok” feliratú kártya. Ne feledjük, hogy a részegség és a hipo tünetei nagyon hasonlítanak egymásra, és –sokszor még „szakember” által- könnyen összekeverhető a két állapot!

Mit és hogyan „javaslunk” leginkább inni?

1-2 dl (nem édes) bor vagy 1 korsó (nem diétás) sör fogyasztása javasolható leginkább. A lényeg a mértékletességen és az óvatosságon lenne – ha beszélhetünk egyáltalán ilyesmiről alkoholfogyasztás során.

Éjfélkor 1-1,5 dl pezsgővel koccintani sem tekinthető tiltottnak, főleg, ha utána még „letáncoljuk” a magas cukortartalom vércukoremelő emelő hatását.

pierrot

Éjszakázás

Végezetül ejtsünk néhány szót a szilveszterkor szokásos éjszakázás hatásáról is, hiszen önmagában akár már csak ez is felboríthatja az anyagcserét, ugyanis az éjszakai bázisinzulin adagja teljesen nyugvó (alvó) állapotra van meghatározva.

Penes kezelés esetén a szokott időben be kell este adni a bázisinzulint, és ha kifejezetten mozgásos, táncos, ugrálós, mászkálós éjszakát tervezünk, akkor csökkentsük a annak adagját 10-30%-kal, illetve egyéni érzékenységnek megfelelően.

Inzulinpumpa viselése esetén ugyanígy, százalékosan csökkenteni tudjuk az éjszakai bázisinzulint. Mérjünk 2-3 óránként és lefekvéskor vércukorszintet, és igény szerint fogyasszunk extra szénhidrátot a hipók elkerülésének érdekében.

Mindenkinek vidám és kellemes, élményekben gazdag szilveszter éjszakát valamint nagyon boldog új esztendőt kívánok!

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna diabetológus, házi gyermekorvos

– Fiatalok bulizás, alkoholfogyasztás előtt gondoljanak a fogamzásgátlásra is! Erről itt olvashattok bővebben: Fogamzásgátlás és a diabétesz

-Természetesen gyerekeknek vásároljunk alkoholmentes, ún. kölyökpezsgőt és annak szénhidráttartalmát vegyük figyelembe!

TÁMOGATSD TE IS AZ 1-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ KORAI FELISMERÉSÉT!

HOGYAN?

VIGYÉL EGY PLAKÁTOT TE IS!

Vigyél egy plakátot gyermeked óvodájába, iskolájába, a házi gyermekorvosnak, védőnőnek vagy az ügyeletes orvosnak. Kérj plakátot alapítványunktól! (szurikataalapitvany@gmail.com)

és/vagy

TÁMOGASD MOST  A PLAKÁTKAMPÁNYT 1.000 Ft-tal!

– 1 000 Ft adományból 2 db A/4 méretű színes plakátot tudunk küldeni postai úton

Adományozás indításáért kattints ide, a  TÁMOGATOM szóra vagy az oldalsáv tetején lévő TÁMOGATOM gombra.

Mindezt pár másodperc alatt,  most is meg tudod tenni egy, az OTP Bank pénzügyi hátterével működtetett (ADHAT.hu) biztonságos  adományozási felületen keresztül. Támogatásod biztosan a Szurikáta Alapítványhoz kerül!

Támogatásodat köszönjük!