SZILVESZTER ÉS A DIABÉTESZ

A Szilveszter az Óév búcsúztatásának az ünnepe. Szerte a világban megünneplik, családi és házi bulikban, nagyobb szervezett eseményeken. Szinte elkerülhetetlen velejárója a szilveszternek a szilveszteri tűzijáték, az éjszakázás és az alkoholfogyasztás.

42311045 - young beautiful woman at a party with friends

Szilveszterkor nem kerülhető el, hogy a alkoholt fogyasszunk, és ilyenkor nem fekszünk le pihenni sem a megszokott időben. Biztos, hogy még az is, aki egész évben sem fogyaszt semmilyen alkoholt, még ő is koccintani fog éjfélkor egy pohár pezsgővel.  Az óévbúcsúztató buli hangulata is sok embert magával ragad, és ez fellazítja illetve feledteti a hétköznapi szabályokat. Ezért a teljes tiltás inkább árt, mint használ. A kellő felvilágosítás viszont segíthet a káros következmények, vészhelyzetek megelőzésében.

Az alkohol hatása

Tudni kell, hogy az alkohol gátolja a májban tárolt glikogénből a glukóz felszabadítását, amely étkezési szünetekben a vércukorszint fenntartásáért felelős. Ezért az alkoholfogyasztást követő órákban nem képződik elég glukóz a májban, így hipoglikémia alakulhat ki.

Nem elhanyagolható tényező, hogy a beadott inzulin viszont folyamatosan hat, a bulikban gyakran sokat táncolnak és mozognak a fiatalok, amelyek tovább fokozzák a hipoglikémia veszélyét!

Másrészt az alkohol önmagában is vizet von el a szervezetből és ehhez társulhat még a részegségi hányás valamint a fokozott energia igényként fellépő zsírégetés így ketoacidózis is kialakulhat részegség folyamán.

A magas cukortartalmú italok, mint pl. pezsgő, likőr, vermut, koktél hozzáadott cukortartalma szintén jól megemelheti a vércukorszintet.

Láthatjuk, hogy az alkohol hatása igen komplex, de a legnagyobb veszélye az alkohol fogyasztása utáni hipoglikémiának van, amely sokszor csak órák múlva jelentkezik!

sz4.jpg.pagespeed.ce.D8xn9ZYgdP

Mi tehát a teendő alkoholfogyasztás esetén?

– Kerüljük a magas alkoholtartalmú (tömény) és a magas cukortartalmú alkoholos italok fogyasztását.

– Alkoholfogyasztás esetén mindig fogyasszunk szénhidrátot is (pl. pogácsa, ropi, keksz, sós sütemény) és folyadékot is (pl. ásványvíz).

– Csökkentsük (akár 50%-kal) a bázisinzulint, pl. táncos éjszakai buli előtt csak fele mennyiségű bázisinzulint adjunk be.

– Mindig legyen nálunk „hypos-csomag”.

– Mérjünk 2-3 óránként vércukrot a buli alatt és lefekvés előtt is!

– Legyen még valaki a társaságban (lehetőleg az, aki nálunk józanabb marad), aki tud a cukorbetegségünkről, és észreveszi ha hipozunk és annak ellátást is ismeri. Esetleg előre is megkérhetjük őt, hogy szóljon időnként, hogy mérjünk vércukrot.

– Legyen nálunk „Diabéteszes vagyok” feliratú kártya. Ne feledjük, hogy a részegség és a hipo tünetei nagyon hasonlítanak egymásra, és –sokszor még „szakember” által- könnyen összekeverhető a két állapot!

Mit és hogyan „javaslunk” leginkább inni?

1-2 dl (nem édes) bor vagy 1 korsó (nem diétás) sör fogyasztása javasolható leginkább. A lényeg a mértékletességen és az óvatosságon lenne – ha beszélhetünk egyáltalán ilyesmiről alkoholfogyasztás során.

Éjfélkor 1-1,5 dl pezsgővel koccintani sem tekinthető tiltottnak, főleg, ha utána még „letáncoljuk” a magas cukortartalom vércukoremelő emelő hatását.

pierrot

Éjszakázás

Végezetül ejtsünk néhány szót a szilveszterkor szokásos éjszakázás hatásáról is, hiszen önmagában akár már csak ez is felboríthatja az anyagcserét, ugyanis az éjszakai bázisinzulin adagja teljesen nyugvó (alvó) állapotra van meghatározva.

Penes kezelés esetén a szokott időben be kell este adni a bázisinzulint, és ha kifejezetten mozgásos, táncos, ugrálós, mászkálós éjszakát tervezünk, akkor csökkentsük a annak adagját 10-30%-kal, illetve egyéni érzékenységnek megfelelően.

Inzulinpumpa viselése esetén ugyanígy, százalékosan csökkenteni tudjuk az éjszakai bázisinzulint. Mérjünk 2-3 óránként és lefekvéskor vércukorszintet, és igény szerint fogyasszunk extra szénhidrátot a hipók elkerülésének érdekében.

Mindenkinek vidám és kellemes, élményekben gazdag szilveszter éjszakát valamint nagyon boldog új esztendőt kívánok!

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna diabetológus, házi gyermekorvosnszzs-2-kĂ©p-862x1024

– Fiatalok bulizás, alkoholfogyasztás előtt gondoljanak a fogamzásgátlásra is! Erről itt olvashattok bővebben: Fogamzásgátlás és a diabétesz

-Természetesen gyerekeknek vásároljunk alkoholmentes, ún. kölyökpezsgőt és annak szénhidráttartalmát vegyük figyelembe!

Mi segítünk a családoknak abban, hogy a diabéteszes gyerekek jogai az óvodákban, iskolákban is érvényesüljenek.

42826724 - we can help bubble with clip hanging on the line with blue background.

Támogatásotok óriási segítséget jelentene abban, hogy  minden diabéteszes gyermek is a tehetségének és érdeklődési körének megfelelően, szabadon  választhasson oktatási, nevelési intézményt magának, mint nem diabéteszes társaik és ne az alapján kelljen döntenie, hogy hol nem utasítják el őt a diabétesze miatt.

Ehhez kérjük a rendszeres,  1000Ft/hó vagy 2000 Ft/hó támogatásodat.

Rendszeres támogatásért katt ide>>

Támogatásodat köszönjük szépen!