Szigorúan ellenőrzött gyerekek I. – A harmadik szemem

Akinek kicsi korában lesz diabéteszes a gyermeke, biztosan ismeri azt az érzést, amikor folyamatosan próbálja kitalálni, hogy mennyi lehet a gyermek vércukra, kellene-e soron kívül mérni vagy várjon az amúgy is nem sokára következő mérésig és hát tudjuk, hogy az éjszakák sem a nyugodt kiegyensúlyozott alvásról szólnak – legalábbis a szülők számára biztosan nem.

12180602_1000125470077268_362684947_o

Állandó készenlét: éjjel- nappal

A folyamatos, gyakori éjjel-nappali vércukormérés állandó készenlétet jelent és egy kisbaba, de még egy kicsi gyermek is képtelen jelezni a normál cukorértékeken kívül eső tartományokat. Emlékszem, amikor a doktornő azt mondta a kórházban, a kezdetekkor, a beállítás alatt, hogy mérni kell étkezés előtt, étkezés utána vércukrot és akkor is, ha a gyermek indokolatlanul sír. Valljuk be, egy nem diabéteszes gyermeknél is nehéz kitalálni, hogy éppen miért sír. Így hát mi is mértünk és mértünk és mértünk…

Voltak az éjszakai hipoglikémiák annak ellenére, hogy éjszakára eleinte nem kapott a kislányom inzulint és volt alkonyi jelenség és a bátyus által az oviból hazahozott betegségek és frontérzékenység – minden olyan dolog, amely kedvezőtlenül hat a vércukor értékekre, annak ellenére, hogy a diétát és az előírásokat betartjuk.

Mindezek ellenére, a sok mérésnek és odafigyelésnek, korrekciónak köszönhetően szép HbA1c eredményeink voltak. Rengeteg kontroll vércukormérés mellett.

Kontroll a vércukorértékek felett…

12833393_1000621406694341_1659612004_n

12835045_1000071883415960_1531119199_n

Gyermekünk talán másfél éves volt, fél éves diabos múlttal a háta mögött, amikor a kezelőorvosa felajánlotta, hogy próbáljuk ki a szöveti cukormérő szenzort. A kórházban felrakta a doktornő a készüléket és hazajöttünk. Óriási könnyebbséget jelentett, hogy egy gombnyomással megnézhettük kislányunk cukrát és be lehetett állítani, hogy jelezzen a készülék bizonyos tartományon kívüli szöveti cukor értékeknél.  Ezzel végre úgy éreztük, hogy kézhez kaptuk a kontrollt a vércukorértékek felett és a lehető legnagyobb hatékonysággal tudjuk kezelni ezt az állapotot.

1%szurikata2 fb kép poszthoz, cikkhez

Miről is szól igazán  a folyamatos szöveti cukormérés?

– Szól arról, hogy a mérések egy része kiküszöbölhető, ezzel kímélni tudjuk a kezeket-lábakat a szúrásoktól.

– Szól a biztonságról, hála a riasztási intervallumok, trend jelzések funkcióknak.

– És szól arról, hogy ezeknek köszönhetően a súlyos állapotok megelőzhetőek, az értékek pedig kiegyensúlyozottabbá tehetőek, csökkenthető az ingadozás mértéke és a rövidíthető a hipo- vagy hiperglikémiás tartományban töltött idő.

– Egy-egy eltéréskor hamarabb látható, hogy hol igényel tartós beavatkozást vagy módosítást egy inzulinbeállítás és így a kezelő orvosunk segítségére is lehetünk az online átküldött adatokkal, amik pontos információt adnak neki.

1

A cél nem a hibák elkendőzése, hanem az együttműködés erősítése és a diabéteszes állapot minél hatékonyabb – divatos szóval élve – menedzselése és a szövődménymentesség megőrzése.

Így azt gondolom, hogy a szöveti cukormérő használata nem a kényelemről, hanem az odafigyelésről és a még szorosabb kontrollról szól.

Érd, 2016. március 10.

Tesch Zsanett, Panna és Máté anyukája

Olvassátok el, mit gondol Máté, Panna nagytesója a diabéteszről, milyen cselhez folyamodott Zsanett a kanülcserénél és, hogy milyen technikai újdonságokat tartalmaz az új Medtronic inzulinpumpa, a MiniMed640G. A cikkekért katt a kép alatti kék szövegre.