Szenzorhasználat 2020. január 1. után

szerző: dr Luczay Andrea SE Bókay Gyermekklinika, Budapest

JOGI SZABÁLYOZÁS

Novák Katalin államtitkár asszony a Diabetes Világnapon, 2019. november 14-én tett bejelentése után 2019. december 17-én jelent meg a 32/2019 (XII.17) EMMI rendelet, mely szabályozza a folyamatos glukózmonitorizáló rendszerek (szenzorok) felírhatóságát.

TÁMOGATÁS MÉRTÉKE

• a 18 év alatti vagy a nappali tagozatos 24 év alatti 1-es típusú diabetes-szel élő gyermekek és fiatalok 98%-os támogatással, közgyógy ellátás terhére kaphatnak évi 48 darab szenzort és hasonló támogatással juthatnak hozzá a 2 év kihordási idejű távadóhoz.
  • A felnőttek esetében a támogatás mértéke 80%.

Árlista itt tekinthető meg>>>Inzulinpumpa és szenzoros kezelés árlista_2020 január1-től

TÁMOGATOTT SZENZOR TÍPUSA és a TÁVADÓK

A rendelet jelenleg az egyetlen Magyarországon hivatalosan forgalomban lévő, penes kezeléshez javasolt Guardian Connect rendszerre és a Minimed pumpákkal összekapcsolható Enlite szenzorra és az ezen rendszerekhez tartozó Guardian Connect illetve Guardian 2 távadóra terjed ki.

SZENZORIGÉNYLÉS

A szenzorhasználat elkezdése minden esetben a gondozó orvos és a beteg/család közös döntése kell legyen. A receptek felírása gyermekek esetében pumpacentrumban történhet, felnőttek esetében a pumpacentrumok mellett 9 megyei kórházban működő diabetes gondozót jelöltek még ki erre a feladatra.

Szenzorigénylés menetének folyamatábrája itt érhető el>>>Szenzor rendelés lépései_2020január1

FOLYAMATOS ENLITE SZENZORHASZNÁLÓK

A korábban már NEAK egyedi méltányossági engedéllyel vagy saját finanszírozásból a fenti eszközöket használó betegek 2020. január 1. után a fenti jogcímeken felírt receptek kiváltásával juthatnak hozzá a szenzorhoz.

PRÓBAIDŐ

Azon betegek számára, akik korábban még nem vagy nem ilyen szenzort használtak a rendelet 4 hetes próbaidőt ír elő.

• A próbaidő kezdetén a betegek oktatásban részesülnek, melynek során az elméleti tudnivalók ismertetése mellett felhelyezésre kerül az első szenzor.
  • Összesen 3 szenzor felhasználása után a gondozó orvos és a beteg/család
  • a rendszert támogató carelink szoftver adatainak áttekintésével közösen dönt a szenzor használatának folytatásáról.

SZENZOROK FELÍRÁSA

Az első receptek kiváltása a 4 hetes próbaidő lejárta után lehetséges. A próbaidő alatt javasolt a betegek számára, hogy a szenzor beszúrásával kapcsolatos technikai nehézségek, bizonytalanságok esetén újra kérjék az oktatók (a Medtronic képviselői vagy a gondozó munkatársai segítségét) illetve a rendszeresen konzultáljanak a gondozóorvossal a szenzorhasználattal kapcsolatban felmerülő kérdésekről. Javasolt, hogy ebben az időszakban a felhasználók önállóan terápiás döntéseket ne hozzanak a szenzor adatokra támaszkodva.

FÉL ÉVES ÉRTÉKELÉS

A szenzorhasználat eredményességét fél évente értékelni kell és döntést kell hozni a folytatás lehetőségéről.

Gyermekek esetében a meghosszabbítás egyetlen feltétele az, hogy a felírt szenzorokat a beteg a carelink szoftver szerint bizonyítottan elhasználja.

Felnőttek esetében követelmény az

• anyagcserekontroll javulása,
  • a hypoglycaemiák számának csökkenése és a
  • rendszeres szenzorhasználat (az idő 70%-a) igazolása.

SZENZORHATÉKONYSÁG

A közelmúlt szakirodalmi adatai azt bizonyították, hogy a ma a szenzorhasználat a legfontosabb tényező a megfelelő anyagcserekontroll elérésében. Ezen az úton Magyarországon mérföldkőnek tekinthető a 2020 január 1-től megvalósuló támogatási rendszer. A szenzorok használata azonban csak megfelelő edukáció, rendszeres (csaknem folyamatos) használat és a gondozó teammel való ismételt konzultációk esetén fogja javítani a betegek anyagcserekontrollját és életminőségét. Ezen célok megvalósítása időigényes és rendkívül nagy terhet ró az ezzel foglalkozó szakemberekre, és nagy türelmet igényel mindkét oldaltól.

AZ ENLITE SZENZORON KÍVÜLI SZENZOROK FORGALMAZÁSA, TÁMOGATÁSA

Előre tekintve remélni lehet, hogy a közeljövőben több szenzorforgalmazó is megjelenik Magyarországon, kibővülhet a támogatott eszközök köre és így mindenkinek lehetősége lesz – gondozó orvosával közösen- a számára legmegfelelőbb eszközt kiválasztani.

Budapest, 2020.02.10.

dr. Luczay Andrea osztályvezető, SE Bókay Gyermekklinika