Sajtóközlemény – Te is lehetsz cukorbeteg!

– plakát és információs kampány az 1-es típusú diabétesz korai felismeréséért –

A Magyar Gyermekdiabetes Regiszter* 2014-ben közzétett vizsgálati adatai szerint országos szinten 2002 és 2009 között minden 3. diabéteszes gyereknél a diagnózis idején már ketoacidozis** (DKA), minden 10.-nél pedig súlyos DKA*** állt fenn. E potenciálisan életveszélyes állapot gyakorisága az elmúlt közel egy évtizedben nem csökkent.

A nemtörődöm, felelőtlen szülők az okai annak, hogy még napjainkban is túl sok diabéteszes gyermek kerül súlyos anyagcsere-kisiklás állapotban első ellátásra ? Szó sincs róla!

Fő oka az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos általános információhiány. A szülők és a gyermekközösségekben dolgozók ismeretei rendkívül hiányosak az 1-es típusú diabéteszről. A lakosság körében általánosságban sem annak a ténye nem ismert, hogy a betegség gyermek vagy ifjúkorban lép fel, sem az, hogy a diagnózist követően azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igényel. Az emberek általában a 2-es típusú diabétesz tüneteiről, kezelési módjáról rendelkeznek ismeretekkel és tévesztik össze a gyermekkorival, így a diabéteszt szerzett, időskori betegségként azonosítják, mely gyermekeket nem érinthet.

Hozzájárul a késői felismeréshez az 1-es típusú diabétesz első látható tüneteinek „ártatlansága” (pl. túlzott folyadékfogyasztás, gyakori vizelés, fáradtság, fogyás), a fő betegséget elpalástoló más, gyakran előforduló gyermekbetegség társulása (influenza, stb.), mely gyakran viszi tévútra még a gyermekorvosok első diagnózisát is. Oka még az enyhe tünetek megjelenése és a súlyos állapot kialakulása közötti időszak rendkívüli rövidsége. (A diabétesz első tüneteinek megjelenése és a DKA kialakulása közötti időtartam a 0-14 éves korosztály harmadánál 7 napnál rövidebb volt a szülői beszámolók alapján.*)

WEB-Te-is-lehetsz...-BD-és-diabéteszSzurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet idén új, az iskolás korosztály számára készített plakáttal folytatja „A gyerekek is lehetnek cukorbetegek!” megnevezésű információs kampányát az 1-es típusú diabétesz korai felismeréséért Te is lehetsz cukorbeteg! jelmondattal. Céljuk, hogy a szülők, a pedagógusok és maguk a gyerekek ismerjék és, ha felbukkannak náluk a tünetek vagy gyermeküknél, tanítványuknál, felismerjék azokat. Tudatosodjon bennük, hogy ekkor késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulniuk a diabétesz gyanújával. Plakátjaikat eljuttatják Budapest, Pest, Nógrád és Komárom-Esztergom megye a gyermekorvosi rendelőibe és iskoláiba, óvodáiba. Előadásokat tartanak a betegség korai felismeréséről és a diabéteszes gyerekek közösségi fogadásáról.

A kampány kiemelt főtámogatója a 77Elektronika Kft. A plakát Nánási Pál fotós és Pásztohy Panka grafikusművész közös alkotása. Szakmai támogatói: Magyar Diabétesz Társaság, az SE 1. számú Gyermekklinika, Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány és a Diabetes.hu. Főtámogatóként segíti a kampányt a Medtronik Hungaria Kft. és a BD Medical, támogatója a Sodexo Magyarország Kft. Pártolói: Pharma-Marketing Kft. és az m-Gel Hungary Kft.

Budapest, 2015. szeptember 1.

Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

További információ itt.

Kocsisné Gál Csilla

06 30 664 749 és szurikataalapitvany@gmail.com