Miért pont a szurikáta?

 

Boldog szurikáta család

Boldog szurikáta család – burrard-lucas.com

A szurikáták Afrikában honos, kistermetű, mongúzfélék családjához tartozó kedves és kíváncsi állatok, akikkel Magyarország legtöbb állatkertjében is találkozhatunk.


A szurikáták életközössége a kolónia. A kolónia életben maradásának, fajuk fenntartásának záloga a kolónia tagjai közötti munkamegosztás és egymásrautaltság. Az őrök két lábra állva folyton figyelnek, ha ragadozók közelednek, vészjelekkel figyelmeztetik a többieket. Míg a közösség egyes tagjai a táplálékot szerzik meg, addig mások a kicsinyekre vigyáznak, azokat okítják, gondozzák. Ahhoz, hogy egy diabéteszes gyermek mindennapjait biztonságban élhesse, testileg és lelkileg egészségesen fejlődhessen szükség van egy, a szurikátákéhoz hasonló „kolóniára”, a család, a kezelőorvos és a pedagógusok együttműködésére, a diabéteszes gyermekre irányuló fokozott és állandó figyelemére. Az alapítvány legfontosabb céljának tekinti, hogy megteremtse ezt a „kolóniát”, a védőburkot a diabéteszes gyermekek körül.


A folyton figyelő, éberen őrködő szurikátákhoz hasonlóak a diabéteszes gyermeket nevelő szülők, akik a nap 24 órájában, éjjel-nappal szolgálatban vannak, akiknek figyelme nem lankadhat, ha biztonságban szeretnék tudni gyermeküket. Mert a diabétesz nem alszik…


Az 1-es típusú cukorbetegség (Diabetes mellitus) diagnosztizálását követően a gyermekeknél napi többszöri alkalommal kerül sor, ahogyan ők mondják, szurikra, tűszúrásokra vércukormérések, inzulinbeadások vagy inzulinpumpa-kanül behelyezések alkalmával. A gyermekek és családjuk életét, mindennapjait ezek a „szurik” átszövik. A SZURI-káta elnevezés első fele utal erre, a betegség kezelése kapcsán napi szinten megkerülhetetlen tevékenységre.

Kocsisné Gál Csilla Type1Mum:)

2014. 06. 14.