Céljaink és az, amit ezek eléréséért teszünk …

2szines-vegleges-10432202_10202155698990781_1214481018_n
Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

– a diabéteszes gyermeket nevelő családok alapítványa –

Segítség a mindennapokban…

Célunk, hogy a családi élet mindennapjaihoz segítséget nyújtsunk a cukorbetegség diagnosztizálását követően azonnal  a szülőnek és a gyermeknek egyaránt tapasztalt, diabéteszes gyermeket nevelő családok együttműködésével.

1. A Nem vagytok egyedül! programunk keretében személyesen felkeressük a frissen diagnosztizált gyerekeket és családjukat az SE 1. számú Gyermekklinikán a  kórházi tartózkodásuk alatt, hogy pszichés segítséget és praktikus tanácsokat adjunk számukra a betegség legnehezebb, a diagnózist követő időszakában. A nem a gyermekklinika kezeltjei számára telefonon nyújtjuk ugyanezt a segítséget.
  2. A Mi történeteink címszó alatt bemutatjuk honlapunkon diabéteszes gyerekek családi, óvodai, iskolai  élettörténeteit, hogy abból más családok és pedagógusok erőt meríthessenek.
  3. Beszélgessünk a diabéteszről – pszichológussal program keretében Szakmáry András, pszichológus, coach – aki maga is egy diabéteszes kislány apukája – segít a szülőknek megbirkózni a  diabétesz okozta nehézségekkel.
  4. Egy könyv, ami segít: Deliága Éva-Lovász Hajnalka ÚJRATERVEZÉS – Megküzdést segítő könyv az 1-es típusú diabétesz világához szülőknek és gyerekeknek. 2019. 10.05 – 2020. 10. 05. közötti időszakban diagnosztizált családok a könyvet ajándékba kapják.

A fenti, önkéntes munkával végzett programjainkat támogasd rendszeres 1000-2000 Ft/hó adományoddal, hogy holnap és holnapután is segíteni tudjuk a frissen diagnosztizált diabéteszes gyerekeket és családjukat! Rendszeres adományozásért katt ide>>>

Érzékenyítés, társadalmi esélyegyenlőség

Célunk a diabéteszes gyermekek, fiatalok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, a diabétesszel kapcsolatos tévhitek, előítéletek eloszlatása különösen nevelési, oktatási intézményekben, hogy a diabéteszes gyermekek a bölcsődei, óvodai, iskolai életben ténylegesen ugyanolyan feltételekkel vehessenek részt, mint egészséges társaik. Ezáltal a szülők munkahely-megtartásának elősegítése, támogatása.

1. diabTanoda – pedagógusok felkészítését segítő programunk  diabéteszes gyerekek  fogadására
  2. Szurikáta Foglalkozás  – diabéteszes gyerekek integrációját és társaik érzékenyítését szolgáló gyermekfoglalkozás
  3. Előadás  – oktatási, nevelési intézményekben  “A gyermekkori diabétesz korai felismerése és a diabéteszes gyerekek közösségi fogadása” címmel
  4. Segítség a vonal végén… Hívj fel!  program – a  diabéteszes gyerekek óvodai, iskolai problémái esetén nyújt információt, jogi segítséget a szülőknek, ad tájékoztatást pedagógusoknak és az intézményeknek

Támogatásotok óriási segítséget jelentene abban, hogy  minden diabéteszes gyermek is a tehetségének és érdeklődési körének megfelelően, szabadon  választhasson oktatási, nevelési intézményt magának, mint nem diabéteszes társaik és ne az alapján kelljen döntenie, hogy hol nem utasítják el őt a diabétesze miatt. Ehhez kérjük a rendszeres,  1000Ft-2000 Ft/hó támogatásodat.

Rendszeres támogatásért katt ide>>

Prevenció, edukáció

Célul tűztük ki, hogy hazánkban is jelentősen csökkenjen azon 1-es típusú diabeteses gyermekek aránya, akik csak súlyos állapotában kerülnek első ellátásra.
El szeretnénk érni, hogy az 1-es típusú diabétesz mint betegség jellemzői a lakosság széles körében ismertté váljanak és markánsan elkülönüljenek a 2-es típusú diabétesztől a betegség minél korábbi fázisában történő diagnosztizálhatóságáért és a kis diabéteszes betegek minél sikeresebb közösségi integrációjáért.

Ezért indítottuk útjára 2014. őszén  A gyerekek is lehetnek cukorbetegek! , 2015. őszén pedig a Te is lehetsz cukorbeteg!” megnevezésű prevenciós és információs  plakátkampányunkat.

teislehetsz_gyerekgyogy_webfoto

gyerekekis_gyerekgyogy_webfoto

Rendezvényeink

1. Szurikáta  Nap – Konferencia, kiállítás, programok gyerekeknek és fiataloknak az 1-es típusú diabétesz jegyében minden év októberében.
  2. A diabétesz lelki oldala – Szurikáta konferencia: előadások és workshopok szülőknek és 9 év feletti gyerekeknek minden tavasszal.

Információ

Releváns és megbízható információk szolgáltatása az 1-es típusú vagy gyermekkori diabéteszről, a diabétesszel kapcsolatos tudományos és technikai újdonságokról, fejlesztésekről és a gyermekkori cukorbetegség speciális problémáinak, területeinek bemutatása (pl. gyakori gyermekbetegségek és a diabétesz kapcsolata).

Működés, szakmai együttműködés

Működési területünk Magyarország, de tevékenységünket legintenzívebben Budapesten fejtjük ki. Munkánkat a Magyar Diabétesz Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának, a Semmelweis Egyetem 1. számú (Bókay) Gyermekklinika és a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány szakmai támogatásával végezzük.

SOK KICSI 1%, SOKRA MEGY.
SOK KICSI SZURIKÁTÁT TUD SEGÍTENI!

Ne felejtsd el az e-SZJA bevallásod elfogadásánál az adó 1%-odat felajánlani. A Szurikáta Alapítvány várja a Te támogatásodat is.
Szánj rá, kérlek az életedből kis időt, mert egy-egy felajánló 4500-5500 Ft összegű 1%-a a Szurikáta Alapítvány számára nagyon nagy összeg!

• Ha van ügyfélkapud és a NAV készíti el az adóbevallásodat, akkor lépj be az e-SZJA felületére az 1% felajánlásáért itt>>> https://eszja.nav.gov.hu/
  • Ha a munkáltatód készíti a bevallásodat, akkor az 1%-os nyomtatványt kitöltve a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért névvel  és az adószámunkkal: 18524710-1-13. Tedd egy borítékba és a leragasztást írd alá a neveddel. Mindezt 2020. május 10-ig tudod megtenni.

Köszönjük, hogy Te is az 1-es típusú diabéteszes gyerekeket támogatod adód 1%-ával!