Segítség a vonal végén … Hívj fel!

Jogok, lehetőségek, személyes segítségnyújtás  diabéteszes gyermekek óvodai, iskolai fogadásához

42826724 - we can help bubble with clip hanging on the line with blue background.

A gyermekkori diabétesz ma Magyarországon egyre több és egyre fiatalabb korosztályt érint. Százezer lakosra 18-20 frissen diagnosztizált fiatalt, gyermeket jelent évente, ami az elmúlt 20 év viszonylatában háromszoros gyakoriságnövekedést jelent. Ezen belül kétszeresére nőtt a hat éven aluli, óvodáskorú diabéteszes gyermekek száma. (Forrás: www.patikatukor.hu)

A régi közoktatási törvény 5 éves kortól, az új, 2015. őszétől, 3 éves kortól teszi kötelezővé a kisgyermekek, így a diabéteszes gyermekek óvodába járását. Vannak óvodák, melyek nagy empátiával, teljes körű gondoskodással, példaértékűen fogadják a diabéteszes gyermekeket, de sajnos ők vannak kevesebben.

Az óvodák jelentős része elzárkózik a diabéteszes gyermekek felvétele elől, vagy a már óvodás gyermek betegségének diagnosztizálása után, nem vagy csak diszkrimináló feltételekkel fogadják vissza őket. Teszik ezt annak ellenére, hogy a törvényi előírások és a gyermekek egészségi állapota semmilyen módon nem indokolja. Az intézmények félnek a diabéteszes gyermekek fogadásától, az ezzel járó felelősségtől.

Az óvodáskorú diabéteszes gyermekek számának növekedése és a kötelező óvodakezdési életkor 5-ről 3-ra történő módosítása jelentősen megsokszorozta a diabéteszes gyermekek és szüleik óvodai elhelyezéssel kapcsolatos gondjait.

Az érintett szülők nehéz helyzetben vannak

A diabéteszes gyermekek óvodai fogadásának szabályozására a magyar jogrendben nincs külön jogszabály, erre vonatkozó szerteágazó előírások együttes értelmezése nehézkes, speciális jogi ismereteket igénylő feladat. A frissen diagnosztizált diabétesz kezelésének elsajátításával elfoglalt szülőknek nincs ideje, lelki ereje, sem pedig speciális jogi ismerete új helyzetük értelmezésére, ezért legtöbbször tudomásul veszik az intézmények elutasítását,  illetve  elfogadják  a gyerek fogadására meghatározott diszkrimináló feltételeket, és ezzel együtt az egyik szülő, döntően az anya munkahelyének elvesztését is.  Az anyák akaratuk ellenére kiszakadnak a munka világából vagy olyan nagy áldozatvállalás útján tudnak csak munkát vállalni, ami hosszú távon testi-lelki egészségüket veszélyezteti. Különösen nehéz, szinte megoldhatatlan helyzetbe kerülnek az egyedülálló szülők, akik függetlenül addigi státuszuktól, iskolai végzettségüktől anyagi biztonságukat, megélhetésüket is elveszíthetik. Több év alatt, mire ismét “valódi munkát” tudnak vállalni, tartalékaikat felélik. A szülők helyzetét tovább nehezíti, hogy az atipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő, távmunka, stb.), széleskörű elterjedése is igen nehézkes ma Magyarországon. Éppen ezért a már meglévő munkahely megtartása létfontosságú  minden krónikus beteg gyermeket, így a diabéteszes gyermeket nevelő szülők számára is.

Rendszeresen szeretném támogatni a Szurikáta Alapítványt! >>>Én akarok az egyik lenni abból a 100 emberből, aki havonta 2500 Ft-tal támogatja egy éven keresztül a Szurikáta Alapítvány munkáját, mert fontos nekem, hogy ez az alapítvány holnap és holnapután is segíteni tudjon a családomnak vagy a cukorbeteg gyerekeknek. Ezért most támogatom >>>  Szeretnék többet megtudni a Szurikáta Támogatói Kolóniáról>>>

A szülők igényelnék az ismereteket  jogaikról, lehetőségeiktől, de eddig nem volt olyan hivatal, fórum, szervezet, ahol teljes körű, korrekt és naprakész tájékoztatást és ügyük  napi szintű intézéséhez segítséget kaphattak volna. Az óvodai, iskolai gyakorlatban már kipróbált és jól működő modelleket, módszereket, ötleteket, praktikákat ismerhettek volna meg, melyekkel megkönnyíthetik gyermekük jobb ellátását.

Segítség a vonal végén … Hívj fel!

Ezt a hiányt szeretné pótolni a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért és a SE I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán  2014. májusa óta működő program, a Segítség a vonal végén… Hívj fel! az alábbi módon:

SE I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján (Budapest VIII. kerület, Bókay János utca 54.) dr. Körner Anna docens asszony gyermek-diabétesz szakrendelésével  és a dr. Tóth-Heyn Péter és Dr. Luczay Andrea által vezetett Diabétesz osztállyal szorosan együttműködve az óvodai, iskolai elhelyezési gondokkal küzdő szülőknek  lehetősége nyílik diabéteszes gyermekük óvodai, iskolai felvételéhez, óvodai, iskolai be-, illetve visszailleszkedéséhez személyre szabott, ingyenes segítséget kapni a Szurikáta Alapítvány  képviselőjétől, ha felhívják a 06 30 606 34 05-ös számot vagy írnak a szurikataalapitvany@gmail.com címre.

Nem csak a klinika gondozottjai számára

A SE I. számú Gyermekklinikán kezelt gyermekek szülei a programban önkéntes alapon, saját elhatározásukból vehetnek részt. Mindazok a szülők, akiknek gyermeke nem  a Klinika gondozottja, ők is felvehetik a Szurikáta Alapítvánnyal telefonon vagy e-mailben  a kapcsolatot.

Segítségnyújtás óvodák, iskolák és önkormányzatok számára is!

A program nyitva áll  az intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák) és önkormányzatok képviselői előtt is, számukra is szívesen adunk tájékoztatást, tanácsot, segítséget diabéteszes gyermek fogadásához.

• Előadással az óvodában, iskolában. Részletek ide kattintva érhetőek el: ELŐADÁS
  • Képzés pedagógusok számára a gyermekkori cukorbetegségről. Részletek ide kattintva érhetőek el: diabTanoda
  • Érzékenyítő gyermekfoglalkozás diabéteszes gyermeket fogadó intézmények óvodai csoportjai, iskolai osztályai számára. Részletek ide kattintva érhetőek el: Szurikáta Gyermekfoglalkozás

Jelenleg nem működik Magyarországon más, a diabéteszes gyermekek óvodai, iskolai elhelyezését a fenti módon segítő program vagy szervezet, így a SEGÍTSÉG A VONAL VÉGÉN …  mintaprojekt is, mely  tapasztalataival, tudásanyagával segíteni kívánja az ország más gyermek-diabéteszes szervezeteit is.

Kocsisné Gál Csilla Type1Mum:)

Segítség a vonal végén… Hívj fel! :Tel: 06 30 606 34 05