Kampány a gyermekkori cukorbetegség korai felismeréséért

Kampány az azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igénylő, ún. 1-es típusú diabétesz korai felismerésének és a DKA megelőzésének  támogatására

2015 plakát kicsi NYOMDAI MINŐSÉG(1)

I. Kampány szükségességének indokolása

Ma Magyarországon kb. 3-5 000 gyermek, fiatal felnőtt 1. típusú diabéteszes, számuk évről évre növekszik. Ennek ellenére a lakosság körében általánosságban sem annak a ténye nem ismert, hogy a betegség kisgyermekkorban, vagy akár csecsemőkorban is jelentkezhet, sem az, hogy a diagnózist követően azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igényel. Az emberek általában a 2-es típusú diabétesz tüneteiről, kezelési módjáról rendelkeznek ismeretekkel a különböző médiából, vagy az ismeretségi körükben élő, 2-es típusú diabéteszes betegektől, így a diabéteszt szerzett, időskori betegségként azonosítják, mely gyermekeket nem érint.

Az 1-es típusú diabétesz tünet együttese: fogyás a megfelelő táplálkozás, sőt fokozott étvágy ellenére, fáradékonyság, gyermek iskolai teljesítményének romlása, túlzott folyadékfogyasztás, túlzott vizelés éjjel és nappal vagy a már szobatiszta gyermek ismételt éjszakai ágybavizelése nem kelti fel a szülők gyanúját, mert nem ismerik, hogy ezek együttese egy adott betegség tipikus jelei. A tünetek külön-külön nem adnak okot aggodalomra, mindegyiknek lehet egy-egy racionálisan magyarázható oka, sokat iszik a gyerek, mert nyári hőség van és, ha sokat iszik, sokat is vizel, stb., orvoshoz sokszor már csak akkor fordulnak, amikor a gyerek állapota válságosra fordul, hasa erősen fáj, hány, jártányi ereje sincs, és az amúgy élénk, mozgékony gyerek folyton „alszik”. Ugyanakkor jelentős azon esetek száma is, amikor a szülők már az enyhe tünetekkel is felkeresik gyermekorvosukat vagy az ügyeletes orvost, de a szakemberek diagnózisa nem a diabétesz, hanem egyéb, gyakori gyermekbetegség (vírusos torokgyulladás, húgyúti fertőzés, stb.) vagy felmerül ugyan a diabétesz gyanúja, de ezt nem követi részükről azonnali vércukorszint ellenőrzés, hanem több napot is igénybe vevő laborvizsgálatot kérnek. Az eredmény megszületése alatti időszakban a gyermekek állapota jelentősen romlik, válságosra fordulhat.

Ha a szülők ismernék a diabétesz tipikus tüneteit, sokkal korábban keresnék fel háziorvosukat, a betegség gyanúja helyben, egyetlen szurival, az ujjbegyből nyert vérrel történő, gyors és olcsó vércukorméréssel ellenőrizhető lenne. Az érintett gyermekek gyorsabban, jobb anyagcsere-állapotban kerülnének a gyermek-diabétesz szakellátó-helyekre és hamarabb kezdődhetne meg kezelésük. A kis diabéteszeseknek a korai felismerés, a minél hamarabb megkezdett inzulinkezelés eredményeként a saját, még meglévő inzulintermelésük védelmet kaphatna, így a betegség „mézeshetek” elnevezésű időszakát eredményesebben lehetne meghosszabbítani, ezzel számukra jobb életminőséget biztosítva.

II. Tények

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet fenti megfigyelésének, napi tapasztalatának helyességét szakmai tények is igazolják.  Gyűrűs Éva dr., Soltész Gyula dr. és a Magyar Gyermekdiabetes Epidemiológiai Munkacsoport A gyermekkori diabetes „prezentációs ketoacidosis” epidemiológiája Magyarországon (2002-2009) címmel a Gyermekgyógyászat 2014., 65. évfolyam 1. számában megjelent országos felmérésének eredménye.

„A gyermekkori 1-es típusú diabetes az esetek egy részében sajnos csak későn, akkor kerül felismerésre, amikor a gyermek már ketoacidoticus állapotban van. Ez az úgynevezett „prezentációs ketoacidozis (DKA) a korai diabetes mortalitás leggyakoribb oka, és kedvezőtlenül befolyásolhatja a betegség további lefolyását is. A diagnózist követő első két évben rosszabb a glykaemiás helyzet és a reziduális béta-sejt-funkció, és ritkább a remisszió.”

„Regiszterünk adatai szerint hazánkban minden harmadik diabeteses gyermeknél a diagnózis idején már DKA, minden tizediknél pedig súlyos DKA állt fenn. Másik fontos megfigyelésünk az volt, hogy e potenciálisan életveszélyes állapot gyakorisága az elmúlt közel egy évtizedben sajnos nem csökkent.”

“A legfiatalabb korcsoportban volt a legnagyobb fokú a hyperglykaemia és a legsúlyosabb a ketoacidosis. Az öt év alatti gyermekek felében állt fenn DKA, minden ötödik gyermekben, súlyos formában.” „…a legfiatalabb gyermekekben volt a DKA prevalenciája a legmagasabb, 2 éves kor alatt 59,3 %.”

“A prezentációs ketoacidosis demonstrált gyakorisága arra utal, hogy a népesség, elsősorban a szülők ismeretei rendkívül hiányosak a diabetes tüneteiről. A szülők csak késve fordulnak orvoshoz, illetve a gyermekek már csak késve, a metabolikus dekompenzáció állapotában kerülnek szakellátásra. Elfogadhatatlanul magas azon gyermekek aránya is, akiknél igen magas a vércukorszint, a glikált hemo-globin szintje, és akik dehidratáltak, valamint ketonuriásak. Mindez felveti a gyermekorvosok diagnosztikus készsége javításának szükségességét is.”

szurikáta kis szorolap

Nemzetközi tapasztalatok alapján ezen a helyzeten viszonylag könnyen lehet javítani. Egy, a szülők és a nevelők szemléletét formáló felvilágosító kampány segítségével el lehet érni, hogy a betegek az első gyanús jelek után azonnal mért magas vércukor alapján – a szokásos betegutakat lerövidítve – gyorsan eljuthassanak a megfelelő diabétesz szakellátó helyre. Ennek a célnak a fontosságát a szakmai szervezetek egyöntetűen elismerik.

III. Korábbi, sikeres külföldi kampányok

Európában pl. Ausztriában, Franciaországban és Olaszországban, Pármában került sor az 1-es típusú diabétesz korai felismerésének kampányára. Közülük a legismertebb, a pármai régió kampánya, mely átütő sikert hozott, a DKA prevalenciája a pármai régióban 12 %-ra csökkent a kontrollként használt régió 83 %-os előfordulásához képest.

IV. „A gyerekek is lehetnek cukorbetegek!” kampány megvalósítása

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért kampányának jelmondata: „A gyerekek is lehetnek cukorbetegek!”, ami arra szeretné felhívni a szülők, óvodapedagógusok és maguknak a gyermekeknek is a figyelmét, hogy az inzulinkezelést igénylő, ún. 1-es típusú cukorbetegség egészen fiatal korban is megjelenhet.

A kampány célja, hogy az azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igénylő ún. 1-es típusú diabétesz tünetei a lakosság minél szélesebb körében ismertté váljanak, tudatosodjon, hogy a kisgyermekek, gyermekek, fiatal felnőttek is lehetnek cukorbetegek és ezáltal hazánkban is jelentősen csökkenjen azon diabéteszes gyermekek aránya, akik súlyos anyagcsere-eltolódás (diabeteses  ketoacidosis DKA) állapotában kerülnek első ellátásra.

A kampány  Budapest és Pest megyére terjed ki, de tervezzük azt országos programmá bővíteni. Elsődleges eszköze a házi gyermekorvosi várókba, védőnői várókba kihelyezett poszter, mely a program jelmondatát, a diabétesz legfontosabb tüneteit képi és szöveges módon is bemutatja. Felhívja a figyelmet arra, hogy a szülők a fenti tünetek észlelésekor, forduljanak a diabétesz gyanújával házi gyermekorvosukhoz, ügyeletes orvoshoz, kerüljön sor egy azonnali vércukormérésre. A kampány anyagi támogatásának függvényében plakátok kihelyezésére kerülne sor továbbá a felnőtt háziorvosi rendelőkbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba.

A kampány két időszakra tagolódik, az I. kampányidőszakban, 2014. őszétől 2015. tavaszáig a figyelem a 0-6 éves korosztályra, majd a II. kampányidőszakban,  2015. őszétől 2016. tavaszáig a 6-14 évesekre irányul 7-7 hónapon keresztül. 2017-től a kampányt országos méretűre kívánjuk bővíteni.

V. Támogatás, együttműködés

A kampány a Magyar Diabetes Társaság, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának és a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány szakmai támogatása és felügyelete mellett valósul meg.

copy-logo80diabetes_logo_181x180 png web nagy

Kocsisné Gál Csilla