Programvezetőink bemutatkozása – Szurikáta Foglalkozás

Bui Phi Vanthu, akivel  elindítottuk a Szurikáta Foglalkozásokat 2015. tavaszán

Bhui van Thu

Az orvosi pálya választásom mellett a biológia-kémia iránti szeretet és az embereken való segítségnyújtás szólt. A gyermek-diabetológiában a krónikus betegkezelés “tetszett meg”, hiszen a gyermekeket felnőtté válásukig követhetem, mindemellett az egyéni inzulinbeállítást egy igazi kihívásnak, szinte már művészetnek tartom.

A Szurikáta Foglalkozást azért indítottuk el, hogy a frissen diagnosztizált diabetes gyermekeknek segítsük az óvodai-iskolai beilleszkedésüket, hiszen már így is nagy kihívás a “betegségüket” feldolgozni, de ebben sokat segíthetnek a társaik. Célul tűztük ki, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos tévhiteket eloszlassuk, illetve segítsük a diabéteszes gyermekek alkalmazkodását az új életformához. Emellett az egészségtudatos táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetünk a foglalkozásokon, mivel fontosnak tartom, hogy a gyermekek már kiskorukban figyeljenek a megfelelő életmódra. Szeretném, ha ez a program eljutna minél több diabéteszes gyermek óvodájába és iskolájába.

p1170396

dscn1743A foglalkozások tematikájának kidolgozásában próbáltam mindkét témakört egyszerűen és érthetően felvázolni. A sok szemléltetőeszköz (vércukormérő, inzulin adagoló pen és pumpa, játék hasnyálmirigyek) és a Szurikáták, Szuri Peti és Kata segítik a diabétesz bemutatását.

wp_20160502_09_22_31_pro

Vanthu és Kitty foglalkozás közben, és aki segít nekik, Szuri Peti

Tavaly közel 30 medikust képeztünk ki a foglalkozások megtartására Tóth-Heyn Péter (I.sz Gyermekklinika diabetológusa) közreműködésével. Bízom abban, hogy ez a létszám bővülni fog, ha a foglalkozásokra még több igény lesz a jövőben.

Szeretnék köszönetet mondani Dancs Kittynek, aki átvette a foglalkozások szervezését, magasabb szintre emelte azok minőségét. Remélem, hogy a következő utód is ugyanilyen lelkes és lelkiismeretes lesz!

Budapest, 2016. nyara

Dr. Bui Phi Vanthu

————————————————————————

Dancs Kitti
Szurikáta diabFoglalkozás közben

Az orvosi pálya mellett azután döntöttem, hogy fél évig egy agyvérzéssel született kislánynak voltam a babysittere, aki nagyon jól fejleszthető lett volna, ha megkapja a megfelelő egészségügyi ellátást. A gyerekek szeretet és anyukám 1-es típusú diabetes mellitus betegsége miatt elég egyértelmű volt, hogy a gyermek-diabetológia irányába orientálódom.

A Szurikáta Alapítvány munkájába, azért szerettem volna bekapcsolódni, mert a diabétesznél – vagy bármely krónikus betegségnél – nagyon fontos a betegség elfogadása, amelynek egy fontos lépése , hogy a cukorbeteg gyerekek ne legyenek megbélyegezve, kiközösítve a társaik által. Fontosnak tartottam, hogy a foglalkozások során a gyerekek megismerhessék, megérthessék a betegséget, játékos formában “kezelhessék”, csökkentve, ehhez a számukra ismeretlen állapothoz kapcsolt félelmeiket.

Nagy kihívás volt számomra, hogy a foglalkozáson részt vevő diabéteszes kisgyerek érezze, hogy nincs egyedül a betegséggel, nem ő egyedül “más”, hanem ez egy sokakat érintő betegség, amiről lehet beszélni, ami nem szégyen.

Saját terveimben továbbra is fontos szerepet fog kapni a diabétesz, szeretnék gyermek-diabetológiára szakosodni és folytatni az edukációs programokat.

Budapest, 2016. május

Dancs Kitti  orvostanhallgató, a Szurikáta Foglalkozás vezetője a 2015-2016-os tanévben

Ui.: Dancs Kitti 2016. nyarán a Semmelweis Egyetemen sikeres orvosi diplomát szerzett és a Soproni Erzsébet Oktatókórház gyermekorvos rezidense.

Mi lehet a baj? Mindjárt megvizsgállak.

Ismerjük meg a tüneteket!

Melyik egészséges?

—————————————————————————————————————————

Szurikáta Foglalkozásról és további programjainkról még több információt találhatsz az alábbi képek alatti szövegre kattintva:

diabTanoda, pedagógusok felkészítése diabéteszes gyermekek fogadására óvodában, iskolában

A Te segítségedre is szükségünk van!

Támogasd “A gyerekek is lehetnek cukorbetegek!” kampányt és ezzel a gyermekkori diabétesz korai felismerését

1 000 Ft-tal ide, a TÁMOGATOM gombra való kattintással ez most azonnal meg tudod tenni!

Támogatásodat köszönjük és a plakátok iskolákba, orvosi rendelőkbe való eljuttatására fordítjuk.