Nima glutén szenzor

Petra lányunk cöliákiás, azaz gluténérzékeny, ezért gluténmentes diétát kell tartania. A diéta betartásával ugyan a cöliákia mint autoimmun állapot fennmarad, de a vékonybél nyálkahártyának állapota helyreáll. A diéta betartása igen széleskörű és nagy odafigyelést igényel. Figyelünk az éttermek által glutén mentesnek mondott ételekre, és a keresztszennyeződés esélyére. Körültekintőek vagyunk olyan termékeknél, ahol a gyártó nem tüntet fel allergén információkat, és az összetevők között sincs tiltott, viszont a gyártás során esetlegesen szennyeződhetett a termék. Mindez egyszerűnek tűnik, de amikor az éves kontrollon kiderült, hogy a diéta betartását jelző antitestek (IgA, IgG)  hibás diétát jeleznek, akkor az ember el kezd gondolkodni azon, hol rontotta, ronthatta el.

Ekkor döntöttünk a Nima szenzor vásárlása mellett.

Találtunk egy amerikai céget, aki gluténérzékenyek és mogyoró allergiások számára gyárt hordozható ellenőrző készüléket. Felkutattuk a helyet és vettünk egy gluténtesztert, hogy megtudjuk, melyik ételben több a glutén tartalom, mint a megengedett.

A Nima teszter használata

Az ételek teszteléséhez egyszer használatos kapszulára van szükség. A lenti képen a háromszögletű készülék a teszter, a hengeres a cserélhető kapszula. Tesztelés alkalmával vizsgálhatjuk az étel összetevőit külön-külön vagy elkészült állapotban egybe is.

A következő lépésekben történik a teszt:

• minta behelyezése a kapszulába;
  • kapszula lezárása és a készülékbe helyezése;
  • tesztfolyamat lefuttatása.

A sikeres teszteléshez sok szabályt be kell tartanunk például:

• Megfelelő mennyiségű, borsónyi méretű mintára van szükség, ehhez segítség a kapszula oldalán levő kis fekete kör. Túl sok vagy túl kevés minta meghiúsítja a mérést.
  • Néhány minta állagát vízzel kell hígítani, például por alapú termékek, szárazárú. Ehhez a termék honlapján találunk egy táblázatot.
  • A kapszulát megfelelően le kell zárni, itt egy zöld csík segít a kupak tetején.

A teszt körülbelül öt percig fut, és három eredmény lehetséges:

1. a gluténszint a határérték alatt van,
  2. glutént talál, vagy
  3. a mérés sikertelen volt.

A gluténmentes eredmény egy mosoly jel.

Fontos tudni, hogy az adott mérés az éppen vizsgált termékre ad hiteles információt. Nem garantált, hogy a gyártás során esetleg más, ugyan ilyen márkájú termék szennyezett-e gluténnel.

Hasznos alkalmazás

A világ összes ételét és éttermét nehéz lenne ellenőrizni. A közösség összefogásával viszont jelentős mennyiségű mérési tapasztalatot lehet összegyűjteni.

A Nima mobil alkalmazásban lehetőségünk van a méréseket rögzíteni. Az alkalmazás leglátványosabb része egy térkép, amely jelzi, hogy mely éttermekben voltak tesztek a környékünkön. A kis zöld Nima sziluettre kattintva megtudjuk ki, mikor járt az étteremben, és mit tesztelt le.

Ár, beszerzési hely

• A Nima teszter ára jelenleg $179 (+$9 szállítás, +$60 VÁM), a 6 darabos kapszula ára $29.99 (+$8 szállítás, +$9 VÁM).
  • A gyártó honlapja az alábbi linkel érhető el:  Nima
  • A gyártó termékét jelenleg az Amazonon lehet rendelni: Nima

Annak ellenére, hogy az ára plusz költséget terhel a családra, nekünk bevált a Nima szenzor, és minden alkalommal HŰ társunk a kis szerkezet!

2019. december                                                  Tokai Attiláné Andrea, Petra anyukája

Szurikáta tipp a karácsonyi ajándékozásra: Nima glutén szenzor

Megjegyzés: A Nima glutén szenzort alapítványunk nem forgalmazza vagy árusítja,  annak gyártója vagy forgalmazója semmilyen módon nem támogatta alapítványunkat és a cikk megszületését. A cikk célja a diabéteszes és gluténérzékeny gyerekek és családjaik segítése információkkal.

Legyél a Szurikáta Alapítvány rendszeres támogatója havi 1000 Ft-tal vagy 2000 Ft-tal!

Támogass online, egyszerűen, kényelmesen, csupán a bankkártyád segítségével! Az OTP biztonságos fizető rendszerén keresztül csak pár kattintás, és máris eljut hozzánk rendszeres adományod ! Ezt a rendszert itt érheted el >>>

Ha nincs bankkártyád, de rendszeresen szeretnél utalni nekünk, akkor ezekre az adatokra lesz szükséged:

A Szurikáta Alapítvány bankszámlaszáma:

OTP Bank 11710088-20002963-00000000