NEMTÖRŐDÖM, FELELŐTLEN SZÜLŐK?

…az okai annak, hogy még napjainkban is túl sok diabéteszes gyermek kerül súlyos anyagcsere állapotban első ellátásra (DKA, vagy akár diabéteszes kóma)?

szülőkSZÓ SINCS RÓLA!
Fő oka az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos általános információhiány. A népesség, így a szülők, gyermekközösségekben dolgozók ismeretei is rendkívül hiányosak az 1-es típusú diabétesz tüneteiről. A lakosság körében általánosságban sem annak a ténye nem ismert, hogy a betegség kisgyermekkorban, vagy akár csecsemőkorban is jelentkezhet, sem az, hogy a diagnózist követően azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igényel. Az emberek általában a 2-es típusú diabétesz tüneteiről, kezelési módjáról rendelkeznek ismeretekkel a különböző médiából, vagy az ismeretségi körükben élő, 2-es típusú diabéteszes betegektől, így a diabéteszt szerzett, időskori betegségként azonosítják, mely gyermekeket nem érinthet.

Hozzájárul mindehhez az 1-es típusú diabétesz első látható tüneteinek „ártatlansága” (pl. túlzott folyadékfogyasztás), a fő betegséget elpalástoló más, gyakran előforduló gyermekbetegség társulása (influenza, felső légúti megbetegedés stb.), mely gyakran viszi tévútra a gyermekorvosok első diagnózisát is. Oka még az enyhe tünetek megjelenése és a súlyos állapot kialakulása közötti időszak rendkívüli rövidsége. (A diabétesz tüneteinek időtartama a 0-14 éves korosztály harmadánál 7 napnál rövidebb volt a szülői beszámolók alapján.)

Az 1-es típusú diabétesz tünet együttese: fogyás a megfelelő táplálkozás, sőt fokozott étvágy ellenére, fáradékonyság, túlzott folyadékfogyasztás, túlzott vizelés éjjel és nappal vagy a már szobatiszta gyermek ismételt éjszakai ágybavizelése nem kelti fel a szülők gyanúját, mert nem ismerik, hogy ezek együttese egy adott betegség tipikus jelei. A tünet együttes ismeretében a szülők korábban és már a diabétesz gyanújával keresnék fel háziorvosukat, a gyanú egyetlen szurival, az ujjbegyből nyert vérrel történő, azonnali eredményt adó vércukorméréssel ellenőrizhető lenne. Az érintett gyermekek gyorsabban, jobb anyagcsere-állapotban kerülnének a gyermek-diabétesz szakellátó-helyekre és hamarabb kezdődhetne meg kezelésük.

Kocsisné Gál Csilla Type1Mum:)

• Mit teszünk azért, hogy a gyermekkori diabétesz minél korábban felismerésre kerüljön? Ide kattintva megtudhatod.
  • Milyen súlyos következménye lehet a túl késői diabétesz diagnózisnak gyermekkorban? Kycie történetéből megtudhatod itt.
  • Mi ez a félelmetes DKA? Itt mindent megtudhatsz róla.
  • Néhány tényadat a DKA-val kapcsolatban itt.