Nátha gyógyszeres kezelése

patikaA kisgyermekek leggyakoribb megbetegedése a nátha. A náthát vírus okozza ennek kezelésére gyógyszer nem áll rendelkezésre, amennyiben erre bekövetkezik egy bakteriális felülfertőződés, abban az esetben szükség lehet antibiotikum alkalmazására.

C-VITAMIN,  CALCIUM
A vény nélkül kapható készítmények közül nátha esetén javasolt a C vitamin, amely képes rövidíteni a lábadozás idejét és a kalcium, amely segít legyűrni a gyulladást és lelohasztani a duzzadt nyálkahártyát. Adagolás Felnőtteknek: 500 – 1500 mg, gyermekeknek: 500 – 1000 mg naponta. A pezsgőtabletták szintén 500 mg kalciumot tartalmaznak, mint a Calcimusc injekció és ugyanolyan jól szívódnak. Ha a gyermek hajlandó meginni, akkor adható a pezsgőtabletta. Kisgyermeknek inkább napi 2-szer fél tabletta. A Calcium-Sandoz pezsgőtablettát cukorbetegek is szedhetik (egy tabletta 0,024 gr szénhidrátot tartalmaz, mely a szénhidrát számolás szempontjából nem jelentős mennyiség).

A komplex náthára való készítmények (NeoCitran, Coldrex Junior) diabéteszesek számára nem ajánlott, az érszűkítő tartalmuk miatt. Tartalmaznak szénhidrátot, de a diabétesz esetében nem emiatt ellenjavallt, hanem amiatt, hogy nem csak helyileg szűkítik az ereket, hanem az egész testben.

ESZKÖZÖK ORRJÁRATOK TISZTÍTÁSÁHOZ
A nátha legjellemzőbb tünete az orrdugulás.
Az orrszívó használata azért javasolt kisgyerekeknél, mert ők egyrészt nem képesek még (jól) kifújni az orrukat, ráadásul az arcukban még rövidek a járatok, így náluk sokkal könnyebben alakul ki egy megfázásból valamilyen komolyabb gyulladásos betegség.
Alapvetően három típusa létezik: a kézi ballonos, az elemes és a porszívós. Bármelyik változatot is használjuk, mindenképpen lazítsuk fel a váladékot tisztítás előtt bármilyen természetes tengervizes orrspray-vel. Ehhez mindkét orrlyukba be kell spriccelni, majd várni néhány percet. Náthánál érdemes reggel felkelés után, délutáni alvás és lefekvés előtt használni, aztán, ha nagyon szörcsög, akár többször is.
A legfontosabb szabály, hogy az orrszívót minden használat után azonnal el kell mosni forró vízzel, mert a beszáradt váladék, már nehezen jön ki. Elmosás után igyekezzünk belőle a a legtöbb vizet kirázni, aztán valahova lógassuk fel, hogy kiszáradhasson, annyival is kevésbé tenyészik benne ez-az.

ORRSPRAY-K, ORRCSEPPEK
Tengervizes orrspray-k gyermekek és felnőttek számára is alkalmazhatók.
Elősegítik az orrfújást és ennek elsajátítását, visszaállítják az orrüreg természetes nedvességtartalmát ( a légkondicionálás és a központi fűtés negatív hatásaival szemben) és fül-orr-gégészeti betegségek megelőzése érdekében
A fiziológiás (0,9%-os) sóoldattal végzett orröblítés tisztító hatású, kismértékben enyhíti a nyálkahártyák duzzanatát. A letapadt váladékot viszont kíméletesen fellazítja, ezért remek kiegészítője akár az erősebb hatású orrcseppeknek, orrspray-knek is.
Gyógyszeres hatóanyagú orrspray-k, cseppek (nyálkahártya lohasztók) hirtelen kidugításra használhatók megfázás okozta nátha esetén. (Nasic, Nasivin, Otrivin, Rhinospray Plus, Novorin, Rhinatiol…) Azonnal hatnak. Érösszehúzó hatásuk révén összehúzzák a nyálkahártyát, teret adva így a levegőnek. Naponta 3-4 szer használhatók és 5-7 órán át hatnak. Kb egy hétig lehet használni őket, utána függőség alakul ki. Ez azt jelenti, hogy ha túl sokáig használja valaki, akkor enélkül mindig dugulni fog az orra.
Korcsoportonként eltérő a hatóanyag tartalmuk. A Nasivin orrcsepp, Nasivin Sanft orrspray külön van csecsemőknek (0-1 éves korig), kisgyermekeknek (1-6 éves korig) és 6 éves kor felett már ugyanaz használható mint a felnőtteknek. A többi orrspray-vel kapcsolatban is elmondható hogy 6 éves kor felett már ugyan az használható, mint a felnőtteknek. Ha esetleg több családtag is használja ugyanazt az orrspray-t, az orrba kerülő része pl 70%-os alkohollal fertőtleníthető.
A felbontástól számított használhatóságot a betegtájékoztató mindig jelzi, érdemes erre figyelni.
Patikában kapható még az Unguentum Nasale orrkenőcs, amely nátha esetén használható. Reggel felkelés előtt, este lefekvés után babszemnyit kell mindkét orrnyílásba helyezni, és hanyatt fekve felszippantani! Utána 5-10 percig még fekvő helyzetben kell maradni. A készítmény 5-6 napos használata után néhány napos alkalmazási szünet ajánlatos. A készítmény nem alkalmazható: mentol vagy a mentacsaládba tartozó vegyületekre való érzékenység esetén, illetve újszülötteknél és kisgyermekeknél (6 éves kor alatt).

ORR BŐRÉNEK, NYÁLKAHÁRTYÁJÁNAK ÁPOLÁSA
Az orr kidörzsölődött bőrének ápolására használható a Bepanthen kenőcs, Neogranormon (Legkisebb kiszerelése 3 g-os), Körömvirág krém, de a natúr szölőzsír is jó szolgálatot tehet.
Az esetlegesen károsodott orrnyálkahártya regeneráló kezelésére, mint pl. az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő gyógyszerek túlzott alkalmazása esetén 3 éves kortól alkalmazható a Coldastop orrcsepp, amely A és E vitamint tartalmaz.

2014. szeptember 22.

Gyógyulást és jó cukikat !

Szurikáta Patika

 

HASZNOSNAK TALÁLTA CIKKÜNKET? SEGÍTETTE AZ ÖN VAGY GYERMEKE KEZELÉSÉT? 

AKKOR KÉRJÜK,  HOGY TÁMOGASSA ALAPÍTVÁNYUNK MUNKÁJÁT:

  • Az érvényes törvényi előírások szerint sajnos most még nem jogosult alapítványunk a személyi jövedelemadóból felajánlható  1%-ok gyűjtésére, de rendszeres vagy alkalmi anyagi támogatással Ön is előmozdíthatja projektjeink minél sikeresebb megvalósulását, a diabétesszel kapcsolatos valós információk terjesztését és diabétesszel kapcsolatos  szakmai cikkek születését.
  • Bankszámlaszámunk:  OTP Bank 11710088-20002963

Támogatását köszönjük!

FIGYELEM!

A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!