Napozásra felkészülni! Vigyázz, kész, rajt …

A bőr barnaságát, de a leégést is az UVB sugarak okozzák. Az SPF (Sun Protection Factor) rövidítés, az UVB fényvédő faktora utal. A szám azt jelenti, hogy hányszor több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával.

38495180 - watermelon popsicle yummy fresh summer fruit sweet dessert on vintage old wood teak blue

(Ha például fényvédő krém nélkül 3 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30×3 percre, azaz kb. 90 percre tolódik ki.  Fontos az is, hogy mielőtt kimegyünk a napra, előtte 20 perccel kenjük be magunkat, mert körülbelül ennyi idő kell, míg a naptejek kifejtik a hatásukat.)

Fényvédők

A fényvédőknek két alapvető csoportja van:

Fizikai fényvédők, melyek visszaverik a napsugarakat a bőrünkről. A leggyakoribb fizikai fényvédők a titanium dioxid és a cink oxid, amelyek lényegében nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőr felszínén maradva verik vissza/szórják szét a napsugarakat. A fizikai fényvédők az UVA és az UVB sugarak ellen is védenek, (hátrányuk viszont, hogy fehér réteget hagynak a bőrön).

Kémiai fényvédők, melyek elnyelik az UV sugarakat. A kémiai fényvédők általában beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is, ezért kis gyerekeknek a fizikai fényvédők az ajánlottak.

Mivel a fizikai fényvédők könnyen lekopnak a bőrről, a kémaiak pedig UV fény hatására lebomlanak, hosszabb napon tartózkodás esetén ajánlatos 2 óránként újra kenni a fényvédőt.

A csomagolásokon lévő hipoallergén felirat arra utal, hogy az összetevők az átlagosnál kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciót váltanak ki allergiapotenciáljuk tesztelése alapján.

• BIODERMA Photoderm KID Tej SPF50+/UVA38
  • VICHY Ideal Soleil napvédő tej gyermekeknek SPF 50+
  • EUCERIN® Sun Gyermek naptej ásványi szűrővel FF25

Napallergia

Általában a köznyelv a fényallergiát szintén napallergiának nevezi. A hasonlóság, hogy mindkét esetben a napfény váltja ki az allergiás reakciókat. A különbség pedig a hatásban mérhető. Fényallergia esetén csak a fénnyel érintkezett felületen jelentkeznek a tünetek. (Amennyiben a teljes testen észlelhető a reakció – tehát a ruhával fedett részeken is -, valójában akkor beszélhetünk napallergiáról.) A napfény hatására csalánkiütés jelenik meg a bőrön, melyet égő, viszkető, szúró érzés követ. Kísérő tünetei lehetnek a kipirosodás, a feldagadás, illetve a hólyagosodás. A fényről visszahúzódva, néhány óra elteltével, mialatt a bőr megnyugszik, általában a tünetek is enyhülnek.

A gyermekeknek, az érzékeny bőrűeknek, napallergiásoknak érdemes legalább 30 faktoros krémet használni, mivel megfelelő fényvédelemmel csökkenthetjük az allergia kialakulásának esélyét.

Kifejezetten napallergiára kifejlesztett termék az Eucerin® Sun Napallergia elleni krém-gél FF50

A napallergia kezelése

Először mindig azt kell meghatározni, hogy milyen jellegű napallergiáról van szó, mi a pontos kiváltó ágens. Sokat segít, ha tudjuk, melyek azok a körülmények, melyektől óvakodnunk kell, ha bőrünk hajlamos az allergiás reakciókra. Emellett az adott területet hűteni, hűsíteni kell. A tünetek maguktól eltűnnek, ha tartózkodunk a napfénytől. Az allergiás tünetekkel járó erős viszketést csillapítani lehet antihisztamin tartalmú krémmel (Fenistil gél).

Ha a napallergia tünetei hűsítő, gyulladáscsökkentő készítmények hatására sem csökkennek, bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Napégés

Mint minden más égés esetén, a hideg borogatás vagy a hideg víz csillapítja leghatékonyabban a tüneteket. Használhatunk gyulladásgátló, bőrnyugtató hatású vizes alapú gyógynövényes krémeket is, legmegfelelőbbek az aloe vera, kamilla vagy köröm-  virág tartalmúak. Alkalmazható még a

• BEPANTHEN krém
  • PANTHENOL spray
  • BIODERMA Photoderm AFTER SUN SOS napégés elleni permet
  • BIODERMA Photoderm After Sun napozás utáni testápoló. Napozás utáni ápolás érzékeny és száraz bőrre, napégések után is. Parabénmentes, hipoallergén, hosszantartóan hidratáló és bőrnyugtató hatású.

Nagyon súlyos esetekben, mikor a napégés nagy felületet érint, hólyagok kialakulásakor, valamint rossz közérzet, fejfájás, láz, hányinger vagy hányás esetén ajánlott orvoshoz fordulni.

Eger, 2016. június

Radóczi Edit

Megjegyzés: Cikkünk NEM szponzorált megjelenés!

Forrásmegjelölés: www.dermaonline.huwww.eucerin.hu

Támogatsd Te is Libri 200 Ft-os adományjegy vásárlásával az 1-es típusú diabétesz korai felismerését a kép alatti szövegre kattintva: