Mi KERÜLJÖN A HÁZIPATIKÁBA?

Szükség esetén megnyugtató, hogy gyorsan, egy helyen megtalálunk mindent. De mi is legyen benne egy jól összeállított gyógyszeres dobozban?5369dee8ca5ba

Fájdalom- és lázcsillapító szer (pl.paracetamol,  vagy ibuprofén hatóanyaggal), aminek   a kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy hány éves a kezelendő beteg. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók akut, rövid ideig tartó fájdalmak, többek közt  fej- fogfájás,  ízületi gyulladások,  hátfájás, menstruációs fájdalmak és  műtétet követően jelentkező fájdalmak csillapításában segítenek.

A láz- és fájdalomcsillapítók az agy fájdalomközpontjára hatnak és csökkentik a fájdalom helyén a fájdalmat kiváltó vegyületek termelését. Mivel egy fájdalomközpontunk van, a fájdalomcsillapítók nem tesznek különbséget fej-, hát-, fog-, lábfájás…stb között.

A lázcsillapító  hatásukat a  hipotalamuszban lévő  hőszabályozó központra  hatva fejtik ki.

Bizonyos hatóanyagok egyaránt alkalmasak a láz, fájdalom csillapításán kívül a gyulladások csillapítására is. Pl: Nurofen, Algoflex, Advil, Ibustar, Voltaren Dolo, Aleve

Torokfájás kezelésére alkalmas helyi készítmény. Amíg torok- vagy mandulagyulladással orvoshoz nem fordul a beteg, jótékony hatásúak a szopogatós tabletták, amelyek fertőtlenítő és helyi érzéstelenítő hatással rendelkeznek.

Orrcsepp vagy spray orrdugulás esetére

Szúnyogcsípés, allergia okozta bőrviszketés egyaránt kezelhető a Fenistil géllel. A csípés okozta duzzanatot csökkenti a kalcium.

Égési sérülésekre (napégés vagy vasalás, főzés közbeni kisebb „balesetek”okozta égési sebek) hűsítő, pantenoltartalmú habokat ajánlott otthon tartani. Égés esetén a legfontosabb az égett terület azonnali hűtése, melyre legcélszerűbb a hideg víz.

Ne tegyünk rá jeget illetve tojásfehérjét!

Sebfertőtlenítés céljára sebre önthető, fertőtlenítő oldatot, illetve spray-t érdemes beszerezni Pl: Betadine, Dettol Med, Octenisept. Kaphatók azonban olyan készítmények, amelyek fertőtlenítővel együtt tartalmaznak a  sebek gyógyulását   elősegítő anyagokat is. Pl: Bepanthen Plus, Curiosa gél, Neogranormon Piros. Ezek közvetlenül a sebre kenhetők, nem csípnek, csökkentik a seb égő érzését.

Kötözőszerek közül a különböző formájú, méretű, esetleg vízálló, vagy a gyermekek számára tetszetős, mesefigurákkal díszített sebtapaszok szintén hasznosak enyhe háztartási baleseteknél. Kisebb rándulások orvoslására rugalmas pólya (fásli) és fájdalomcsillapító hatású kenőcsök alkalmazhatók. Pl: Voltaren emulgel, Flector krém, Diclac, Diclofenac, Algoflex gél

Hűvös, száraz, fénytől védett helyen tároljuk a házipatikánkat. Ha van gyermek a családban, akkor mindenképpen zárható legyen, vagy a gyerek számára nem elérhető helyen tartsuk.

Tartsa a gyógyszereket mindig a saját csomagolásukban, a használati útmutatóval együtt,  így nehezebb összekeverni a pirulákat.

Mindenképp olvassa el a gyógyszerek használati utasítását, leginkább a használat előtti fontos tudnivalókat (mely esetekben nem szedhető), a tárolási feltételeket és az eltarthatóságra vonatkozó részeket.

2014. december

Békés Karácsonyt, boldog új esztendőt és jó cukikat!

Szurikáta Patika