Menstruációs fájdalom gyógyszeres enyhítése

hold

MENSTRUÁCIÓS PANASZOK

A hölgyek többségénél a menstruáció a következő tünetek valamelyikével járhat:

1. Közvetlenül a menstruáció előtt: fokozott ingerlékenység, fáradtság, érzékeny mellek, puffadtság érzése, testsúly növekedés.

2. A menstruáció alatt: hasi görcsök, fejfájás néha hányinger és hányás.

A magnéziumhiány felerősítheti a menstruációs tüneteket, éppen ezért a menstruációt megelőző panaszok enyhítése érdekében, szükség lehet magnéziumkészítmények szedésére. A magnézium megfelelő pótlásával elkerülhető ugyanis a menstruáció során fellépő ingerlékenység és a görcsök kialakulása. Érdemes lehet már a menstruáció kezdeti szakaszában elkezdeni a magnézium pótlását.

A  deréktáji és alhasi fájdalmakat a fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek (NSAID) bevétele képes megszüntetni. Hatóanyagukat tekintve olyan gyógyszerekről van szó, amelyek egyéb típusú fájdalmak (pl. fejfájás, fogfájás) kezelésére is alkalmasak.

Menstruációs fájdalom esetén alkalmazható gyógyszerek

FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK

• diclofenac tartalmúak: Cataflam Dolo, Voltaren Dolo
  • ibuprofen tartalmúak:   Advil, Nurofen, Algoflex M
  • naproxen hatóanyagú:  Aleve (16 éves kortól).

GÖRCSOLDÓK

• A Buscopan természetes eredetű görcsoldó, gyorsan és hatásosan enyhíti a menstruációs görcsök okozta fájdalmat. Simaizomgörcsoldó hatású  még a  drotaverin-hidroklorid hatóanyagú No-spa és Spaverin.
  • A leghatásosabb, ha mindjárt a panaszok megjelenésekor kezdi a beteg szedni és egészen addig folyamatosan használja amíg a panaszok megvannak.  Mindenkinek saját magának kell kipróbálnia, hogy számára melyik a leginkább megfelelő hatóanyag, illetve készítmény.

Rendszeresen szeretném támogatni a Szurikáta Alapítványt! >>>

Én akarok az egyik lenni abból a 100 emberből, aki havonta 2500 Ft-tal támogatja egy éven keresztül a Szurikáta Alapítvány munkáját, mert fontos nekem, hogy ez az alapítvány holnap és holnap után is segíteni tudjon a családomnak vagy a cukorbeteg gyerekeknek. Most támogatom >>>  Szeretnék többet megtudni a Szurikáta Támogatói Kolóniáról>>>

KONZULTÁLJON ORVOSÁVAL, HA …
  • Ha a menstruáció körüli panaszai eltérnek a megszokottól.
  • Ha a ciklus közepén vérzik és erős fájdalmat érez az ovuláció környékén (kb. 14 nappal a menstruáció első napjától számítva).
  • Erős, hosszan tartó, vagy rendszertelen vérzés esetén.
  • Ha a menstruációja a 25. életév után válik fájdalmassá.
  • Egy kellemetlen fájdalom esetén, amelyik a menstruáció kezdetén lép fel és a menstruáció előrehaladtával egyre erősödik.
  • Ha a fenti panaszok mellett még láza is van.
  • Hirtelen fellépő erős hasi fájdalom esetén.
  • Ha a fájdalom minden hónapban egyre erősebb lesz.
  • Ha a fájdalom eltér a megszokottól.
  • Ha a menstruáció 2 hónapnál hosszabb ideig nem jelentkezik.
  • Ha úgy érzi, hogy panaszai a menstruáció előtti tünetegyüttessel vannak összefüggésben.

Radóczi Edit2015. március 8.

Jó cukikat!

Radóczi Edit – Szurikáta Patika

Tudj meg többet a menstruációról Dr.  Nagy-Szakáll Zsuzsanna Serdülőkor és a diabétesz cikkéből>>>itt.

FIGYELEM! A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!