Koronavírusos megbetegedés 1-es típusú diabétesz esetén

T1D és a koronavírus: minden, amit tudni kell – a JDRF-től

• Először is, ne pánikoljunk!
  • Másodszor, mossunk kezet.
  • Harmadszor, legyünk képben azzal, mivel jár betegnek lenni 1-es típusú diabéteszesként, hogy helyesen kezelhessük ilyen helyzetben is.
  • Ami most Magyarországon a legfontosabb, hogy maradjunk mind otthon!*

Továbbra is az új típusú koronavírusról – ami a WHO-tól (Nemzetközi Egészségügyi Szervezet) a COVID-19 elnevezést kapta – szóló hírek uralják a világsajtó címszalagjait. Érthető, hogy sokan aggódnak. 2020. március 11-én a WHO pandémiának, világjárványnak nyilvánította az új koronavírust. A COVID-19 és a hasonló vírusos megbetegedések – például az influenza – komoly kockázatot jelenthetnek az 1-es diabétesszel élők számára.

Következzék néhány tény a COVID-19-ről, és az 1-es típusú diabétesszel élők számára szükséges tudnivalókról.

JDRF azzal a céllal teszi közzé ezeket az információkat, hogy segítse a T1D közösséget a tényekre alapuló döntések meghozatalában egészségük és jólétük megőrzése érdekében. Aki továbbra is aggódik, vagy kérdései vannak, forduljon kezelőorvosához. Az egészségünk és biztonságunk rendkívül fontos.

A koronavírusos megbetegedésről (COVID-19)

• Mi a COVID-19?
    A koronavírusok a vírusok egy olyan családjába tartoznak, amelyek légzőszervi megbetegedéseket okoznak. Többségük csak állatokat betegít meg, de hét olyan ismert koronavírus típus van, ami az embert is képes megfertőzni. A SARS-CoV-2 az egyik ilyen vírus – ez okozza a COVID-19 megbetegedést. A SARS-CoV-2 olyan, embert is megbetegítő koronavírusokhoz is köthető, amelyek a SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, Súlyos Akkut Légzőszervi Szindróma) és MERS (Middle East Respiratory Syndrome, Közel-keleti Légzőszervi Szindróma) okozói voltak a közelmúltban.
  • Mik a tünetek?
    Az igazoltan COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegek tünetei (láz, köhögés, légszomj) megfelelnek a légzőszervi megbetegedéseknek, a tünetek súlyossága az enyhétől a súlyosig változó lehet. A WHO szerint egyes betegek izomfájdalmat, orrdugulást, orrfolyást, torokfájást vagy hasmenést is tapasztalnak – bár ezek a tünetek általában fokozatosan jelentkeznek a betegség kezdete után.
  • Honnan tudhatja az ember, hogy megfertőződött?
    A betegség jellemzően emberről emberre terjed. Aki nem került 2 méternél közelebb igazoltan fertőzött beteghez, viszonylag kis eséllyel kapja meg. A legtöbb igazolt eset Kínában fordult elő. Jelenleg az Egyesült Államokban csakis Járványügyi Központok (CDC) tesztelhetik az embert az új típusú koronavírusra. Aki úgy gondolja, hogy esetében felmerül a fertőzés veszélye, azonnal forduljon háziorvosához.
  • Mit tegyek, hogy megvédjem magam?
    Mivel ez a betegség nagyon új, jelenleg nem létezik rá védőoltás vagy specifikus gyógyszerek. A Járványügyi Központ a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. Mossunk gyakran és alaposan (legalább 20 másodpercig) kezet szappannal; kerüljük a szemek, az orr és a száj mosatlan kézzel való érintését; kerüljük a betegekkel való szoros érintkezést; maradjunk otthon, ha rosszul érezzük magunkat; fertőtlenítsük a gyakran érintett tárgyakat és felületeket.

Mit kell tudnia a vírusos megbetegedésben szenvedő 1-es diabéteszeseknek?

• Nincs rá bizonyíték, hogy a T1D-szel élő emberek nagyobb eséllyel kapnák el a COVID-19-et.
  • Több, az 1-es típusú diabétesz területén jártas orvos megerősítette, hogy az 1-es típusú cukorbetegek nincsenek nagyobb veszélyben másoknál a COVID-19 kapcsán.
  • Szakértők szerint, ha T1D-szel élő személy fertőződik meg az új koronavírussal, nem feltételül alakulnak ki nála súlyosabb komplikációk a betegség kapcsán. Azok számára jelent nagyobb kockázatot a betegség, akik másik krónikus betegségben is szenvednek (például nem működik megfelelően az immunrendszerük, szívbetegségük vagy veseelégtelenségük van).
  • Részletesebb magyarázatot kínál ez a videó, amelyben Dr. Anne L. Peters vezető amerika endokrinológus beszél a betegségről.
  • Aki 1-es típusú diabétesszel él és megbetegedik (bármilyen vírusos betegségben), különös gondot kell fordítania önmaga és a diabétesze kezelésére (lásd lenn).

1. A vércukor- és ketonszint szokásosnál gyakoribb ellenőrzése
  • Ha rosszul érzi magát az ember, gyakran enni és inni sincs túl sok kedve, és valószínűleg gyógyszereket is vesz be a tünetei (például láz, izomfájdalom) enyhítésére.
  • Mindezek miatt létfontosságú, hogy a szokásosnál gyakrabban mérje az ember a vércukrát és ellenőrizze a ketonszintjét, legalább négyóránként. Aki szenzort használ, figyelje azt, vagy mérje gyakran a vércukrát. Szükség lehet extra adag inzulin beadására is, hogy csökkentsük a magasabb vércukorszintet.
  • Figyeljük a ketonszintet, mivel a ketontestek felszaporodása a szervezetben diabéteszes ketoacidózishoz (DKA) vezethet, ami egy azonnali orvos beavatkozást igénylő, veszélyes állapot, kezelés nélkül akár halálos is lehet.
  • Ha magasabb vércukorszintet produkálunk, gyakori, hogy a ketonszint is emelkedik. Ez annak jele, hogy a test a zsír- és izomszöveteket bontja, ezekből próbál energiához jutni a cukor helyett.
  • A DKA egyéb tünetei hasonlítanak az influenzás megbetegedésekére (fáradtság, fájdalmak, hányinger vagy hányás, hasi fájdalom), de jelentkezhet kiszáradás, valamint gyümölcsös illatú lehelet és szapora levegővétel (így próbál a szervezet megszabadulni a ketontól és a savaktól).
  • Ha hányás, közepesen emelkedett vagy magas ketonszint, vagy a DKA egyéb tünete jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz.
  1. A szokásosnál is fontosabb a terápia pontos betartása.
  • Ez persze okozhat nehézségeket, amikor az ember rosszul van, különösen, ha nehezen marad meg benne az étel és a folyadék.
  • Az inzulinon kívül gyakran a vény nélkül kapható szerek is befolyásolhatják a vércukorszintet. Bár léteznek cukormentes köhögéscsillapító szirupok is, a legtöbbjük cukrot tartalmaz, így még jobban megemelhetik az amúgy is magas vércukorszintet.
  • Jobb, ha szájon át szedhető –a szirupokkal megegyező összetételű – tabletták mellett döntünk, feltéve, hogy nem tartalmaznak szénhidrátot.
  • Más szerek, például az orrdugulást csökkentő készítmények is megemelhetik a vércukorszintet.
  • Vigyázzunk a fájdalom- és lázcsillapítókkal is.
    • A nagy dózisban szedett aszpirin csökkentheti a vércukorszintet.
    • A paracetamol tartalmú gyógyszerek befolyásolhatják a szenzorok működését, helytelen értékeket okozva, vagy meg is gátolva a mérést, valamint károsak lehetnek a májra és a vesékre nézve. Akinek veseproblémái vannak, mindenképpen körültekintéssel szedje az paracetamoltartalmú készítményeket.
    • Az ibuprofennel is vigyázni kell, mert felerősítheti az inzulin vércukorcsökkentő hatását.

1. Raktározzunk be olyan élelmiszerekből, amelyek segítenek az egészséges szénhidrátbevitel megtartásában.
  • A krékerek, zöldség- vagy tésztalevesek, az édesítetlen almaszósz vagy gyümölcsjoghurt mind gyomorkímélő lehetőségek a vércukorszint szinten tartása.
  • Ha ezeket a könnyű ételeket is nehéz lenyelni, a folyadékok jelentik a megoldást rövid távon.
  • Ha a vércukor az elvárt tartományban mozog, fogyasszunk szénhidráttartalmú italokat, próbáljunk három-négy óránként inni pár kortyot. A gyümölcslevek (például narancs- vagy áfonyalé), a sportitalok és a hagyományos üdítők jó választás lehetnek.
  • Fontos hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be, különösen, ha keton van a szervezetünkben, hogy ezzel is segítsük az ürülésüket. Fogyasszunk többet a szénhidrátmentes folyadékokból, fogyasszunk
    •  vizet,
    • erőlevest,
    • cukormentes pálcikás jégkrémet vagy üdítőt.

1. Legyünk felkészültek, csak a biztonság kedvéért.
  • Nagyon fontos, hogy felkészüljünk a legrosszabbra is, még ha ez (remélhetőleg) nem is történik meg velünk.
  • Győződjünk meg róla, hogy kellő mennyiségű inzulin, tesztcsík, stb. van otthon, és egy esetleges karanténszituációban is meg tudjuk oldani a pótlásukat.
  • Legyen meg a kezelőorvos telefonszáma (és legyünk tisztában vele, hogyan érhetjük el éjszaka, hétvégén vagy ünnepnapokon), hogy hívhassuk, ha a következőket tapasztaljuk:
    • hat óránál tovább fennálló hányás vagy hasmenés;
    •  légzési nehézség;
    • néhány napon túl sem csillapodó láz;
    • magas ketonszint;
    • valamint ha nem tudjuk magunkban tartani az ételt vagy az italt és hipoglikémiát tapasztalunk.
  1. Gyermekek esetében hívjuk az orvost,
    • ha a kicsi nehezen lélegzik vagy
    • elkékül az ajka;
    • nem eszik vagy iszik;
    • nagyon fáj a füle;
    • a szokásosnál aluszékonyabb.
  1. Ha a sürgősségi osztályra kerül az ember, mindenképpen mondja el, hogy ő vagy hozzátartozója 1-es típusú diabétesszel él, valamint nem árt, ha erről tájékoztató kártyát is tartunk az irataink között, vagy jelezzük a ruházatunkon.

A cikk tartalmát szakmailag ellenőrizte Dr. Körner Anna és az alábbi lényeges pontokat emelte ki az 1-es típusú diabéteszesek számára:

• Azt is fontos tudni, hogy az általános teendők (pl. gyakori vércukormérés, ketonmérés, stb.)  bármilyen más betegség esetén is érvényesek és nem COVID-19 specifikusak!

További információ

koronavirus.gov.hu/

emberieroforrasokminiszteriuma

Nemzeti Népegészségügyi Központ

OGYEI

www.semmelweis.hu

• A járvány terjedéséről naprakész információval szolgál ez a honlap.

Megjegyzés

A cikk tartalmát szakmailag ellenőrizte: Dr. Körner Anna

Fordította: Szakács-Fehérváry Orsolya

A JDRF egy globális szervezet, amely az 1. típusú cukorbetegség (T1D) kutatásának finanszírozásában vezető szerepet tölt be.

A bejegyzésünk a JDRF  – majdnem teljes –T1D and Coronavirus: What You Need to Know cikkének a fordítása.

A *megjelölt szövegrész a Szurikáta Alapítvány kiegészítése

SOK KICSI 1%, SOKRA MEGY.
SOK KICSI SZURIKÁTÁT TUD SEGÍTENI

Ne felejtsd el az e-SZJA bevallásod elfogadásánál az adó 1%-odat felajánlani. A Szurikáta Alapítvány várja a Te támogatásodat is.
Szánj rá, kérlek az életedből kis időt, mert egy-egy felajánló 4500-5500 Ft összegű 1%-a a Szurikáta Alapítvány számára nagyon nagy összeg!

• Ha van ügyfélkapud és a NAV készíti el az adóbevallásodat, akkor lépj be az e-SZJA felületére az 1% felajánlásáért itt>>> https://eszja.nav.gov.hu/
  • Ha a munkáltatód készíti a bevallásodat, akkor az 1%-os nyomtatványt kitöltve a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért névvel  és az adószámunkkal: 18524710-1-13. Tedd egy borítékba és a leragasztást írd alá a neveddel. Mindezt 2020. május 10-ig tudod megtenni.

Köszönjük, hogy Te is az 1-es típusú diabéteszes gyerekeket támogatod adód 1%-ával!