Kórházi kezelést igénylő koronavírusos gyermekeket ellátó kórházak

A cikk készítésének dátuma: 2020. 04. 03.

FIGYELEM! A részletes és éppen aktuális információkról érdeklődjön közvetlenül a kormányzati szervek és az egészségügyi intézmények honlapjaink, facebook oldalain és telefonszámain.

A koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzéssel érintett, kórházi felvételt igénylő, COVID 19 gyanús gyermekek
 • vizsgálatára,
 • igazolt gyermekkorú betegek izolálására,
 • ellátására
az alábbi egészségügyi intézmények jogosultak (2020.04.02-i állapot) 
 • Heim Pál Gyermekkórház és Országos Gyermekgyógyászati Intézet – Budapest
 • Debreceni Egyetem
 • Pécsi Tudományegyetem
 • Szegedi Tudományegyetem
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház – Nyíregyháza
 • Békés Megyei Központi Kórház – Gyula
Kórházi ellátást igénylő koronavírussal fertőzött gyerekek ellátására kijelölt kórházak között a betegek elhelyezését az Országos Mentőszolgálat koordinálja szabad kapacitás függvényében.
Forrás:   NNK.GOV   és  NNK tájékoztató

 

1. Heim Pál Gyermekkórház és Országos Gyermekgyógyászati Intézet Budapest
“Koronavírusos gyermekek ellátására is kijelölték a Heim Pál Gyermekkórházat a Nemzeti Népegészségügyi Központ március 20-tól – az új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzéssel kapcsolatos megbetegedésekkel összefüggésben – a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet járványügyi célra kijelölte és kötelezte a koronavírus okozta fertőzéssel érintett, kórházi felvételt igénylő beteg gyermekek izolálására és ellátására.
A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, mint az egyetlen budapesti gyermekkórház, aki koronavírus fertőzött gyermekek ellátását fogja végezni,  már napok óta készül azoknak a gyermekeknek a fogadására és ellátására, akik megfertőződtek a koronavírussal és ezzel összefüggésben – súlyos betegségeik miatt – speciális életmentő ellátásra szorulnak.
Erre a célra a Delej utcai  önálló  gyermek Fül- Orr- Gégészeti tömb kiürítése már megtörtént, itt biztosítható legjobban a teljes elkülönítés és speciális ki- és beléptetés a járványhelyzet idejére. Ezzel a megoldással a fertőzött gyermekek jól elkülöníthetők a többi gyógyuló gyermektől a kórház teljes területén. Ebben az épületben a fertőzött gyermekek részére lélegeztetési és műtéti lehetőség is rendelkezésre áll. “
 • Központi telefonszám: 06-1-459-9100
 • Heim Pál Kórház Üllői úti telephely 1089 Budapest, Üllői út 86.
  (06-1) 459-9100
 • Delej utcai pszichiátria központ 1089 Budapest, Delej utca 9.
  (06-1) 459-9241
Forrás: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet honlapja 2020. március – hírek
TÉRKÉPEN 

2. PÉCSI GYERMEKKLINIKA

 


3. Szegedi Gyermekklinika

“Hova forduljon orvosi vizsgálatra Szegeden?

Első körben háziorvosát kell értesítenie telefonon!

 • Nappali műszakban (8-16h között) a gyermek állapotának felmérése a háziorvos eljárásrendje szerint működik. Amennyiben a gyermeknél COVID fertőzés gyanúja merül fel, a háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti a beteget. ·    Amennyiben a háziorvos szerint a gyermek állapota kórházi ellátást igényel, a beteget előzetes telefonos egyeztetés után az SZTE Gyermekklinika Újszegedi “B” Részlegének erre kijelölt osztályára kell irányítani (6727, Szeged, Temesvári krt. 35-36).
 • Az ügyeleti rend (16h-tól reggel 8h-ig) MEGVÁLTOZOTT! A Szilágyi utcai Gyermek Ügyeletet az SZTE Gyermekklinika “A” Részlegére költözött (6720, Szeged, Korányi fasor 14-15.).
  • A betegek irányítása és az állapotfelmérés az alagsori Betegirányító ponton történik, ahol a betegek védelmének érdekében HURUTOS és NEM HURUTOS megbetegedések szerint történik a szétválasztás. Ezt követően külön váróban várják az ellátást a gyermekek.

Telefonszámok (SZTE Gyermekgyógyászati Klinika,Korányi fasor 14-15.):

 • Diszpécser betegirányító pult: 62/ 542-184
 • Hurutos ambulancia: 62/ 545-912 (28-as ajtó)
 • Nem hurutos ambulancia: 62/ 545-334 (19-es ajtó)
 • Fül-orr-gége ambulancia: 62/ 544-995 vagy 62/545-982  (33-as ajtó)
 • Sebészet ambulancia: 62/541-244 vagy 62/545-547 (8-as ajtó)
 • „B” részleg COVID osztály: 62/342-008, 62/342-022

Forrás: Klinika Központ Szeged 


3. DEBRECENI GYERMEKKLINIKA

Változások a betegellátásban a Debreceni Egyetem KK Gyermekgyógyászati Klinikán

Létrehoztunk egy koronavírus információs vonalat, amely 8-20 óra között hívható. Telefonszám: +36 52 255 603 / 56673-as mellék

Kérjük, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel csak és kizárólag akut problémáikkal keressék fel intézményünket, telefonos időpontegyeztetést követően.

Kérjük Önöket, hogy a klinikára való belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal. A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

(…)

 1. Fekvőbeteg-ellátás / Sürgősségi Ambulancia

A 24 órás sürgősségi ambulancia működési rendje a jelenlegi járványügyi helyzet miatt megváltozott.

A jelenlegi ügyeleti rendszerben a háziorvosi ügyeletre érkező betegeket érkezési sorrendben látjuk el.

Gyermekklinika ambulanciájára érkező betegeket triage (betegosztályozás) után a sürgősségi ellátás szabályai szerint látjuk el. A lázas és láztalan gyermekeket elkülönítve látjuk el. A láztalan betegek további ellátása külön helyiségben történik, külön ellátó személyzettel, a klinika orvosai által.

koronavírus-járvány miatt célunk, hogy a régió gyermekbetegeinek biztosíthassunk lázas és láztalan betegutakat, külön helyiségben, külön személyzettel. Ez a rendszer biztosítja a betegcsoportok megfelelő elkülönítését a megérkezéstől kezdve. A rendszer működéséhez szükség van a házi gyermekorvosi ügyelet és a Gyermekklinikai sürgősségi ügyeleti rendszerének összehangolt működésére. Terveink szerint a lázas betegek ellátása két ambulancián, párhuzamosan történik. Az elkülönítés céljából előszűrést (pretriage-t) vezetünk be.

koronavírus-fertőzésre gyanús esetek ellátását külön épületben biztosítjuk.

A láztalan betegek ellátása elkülönülve történik (külön helyiség, külön személyzet, területi ellátási kötelezettség figyelembe vétele nélkül). Ellátását a Gyermekklinika ügyeletei rendszere fogja biztosítani minden esetben.”

(2020.03.25-i állapot)


4. Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház – NYÍREGYHÁZA


5.  Békés Megyei Központi Kórház  GYULA ált tájékoztató itt>>>https://bmkk.eu/informacio/


FIGYELEM! A cikkünk csak általános tájékoztatásra szolgál, az éppen aktuális előírásokról, az egészségügyi intézmények eljárásrendjéről érdeklődjék közvetlenül az egészségügyi intézmények honlapján, facebook oldalán.

 • A magyarországi helyzetről  megbízható és hivatalos információk itt:

koronavirus.gov.hu/

Emberieroforrasokminiszteriuma

Nemzeti Népegészségügyi Központ

OGYEI

 www.semmelweis.hu

 • A járvány terjedéséről naprakész információval szolgál ez a honlap.

SOK KICSI 1%, SOKRA MEGY.
SOK KICSI SZURIKÁTÁT TUD SEGÍTENI

 

Ne felejtsd el az e-SZJA bevallásod elfogadásánál az adó 1%-odat felajánlani. A Szurikáta Alapítvány várja a Te támogatásodat is.
Szánj rá, kérlek az életedből kis időt, mert egy-egy felajánló 4500-5500 Ft összegű 1%-a a Szurikáta Alapítvány számára nagyon nagy összeg!

 • Ha van ügyfélkapud és a NAV készíti el az adóbevallásodat, akkor lépj be az e-SZJA felületére az 1% felajánlásáért itt>>> https://eszja.nav.gov.hu/
 • Ha a munkáltatód készíti a bevallásodat, akkor az 1%-os nyomtatványt kitöltve a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért névvel  és az adószámunkkal: 18524710-1-13. Tedd egy borítékba és a leragasztást írd alá a neveddel. Mindezt 2020. május 10-ig tudod megtenni.

Köszönjük, hogy Te is az 1-es típusú diabéteszes gyerekeket

támogatod adód 1%-ával!