Kipróbáltam a FreeStyle Libre Flash-t

Sajnos nemrégiben rosszabbodtak a vércukorértékeim és azóta előfordul, hogy naponta hatszor is mérnem kellett. Emiatt kicsit utánanéztem az interneten, hátha létezik más megoldás is a vércukorszintem ellenőrzésére anélkül, hogy folyton szurkálni kellene magam. Nagyon sok új eszközről olvastam, de olyat, ami kereskedelmi forgalomban is kapható lenne megfizethető áron, olyat nem  találtam. Az egyik fórumon olvastam először a FreeStyle Libre-ről és némi keresgélés után rá is bukkantam.

icons-sensors

FreeStyle Libre Flash

Egy szenzor 14 napon keresztül működik előzetes vércukorkalibrálás nélkül és a 14 napon belül bármikor megmérhető és leolvasható vele a vércukorszint.  A gyártója az Abbott nevű cég és ez valójában egy glukózmonitorozó készülék (tehát folyamatosan méri a vércukorszintet és ezt a memóriájában el is tárolja). Az eszköz két részből áll, egy 5 mm hosszú és 4 mm széles, a bőr alá juttatott szilikon tűből és egy kerek kis műanyag vízálló szenzorból, ami kb. akkora, mint egy 200 forintos érme, illetve egy érintőképernyős leolvasóból. Ez az eszköz a szöveti glukóz szintet méri, ami a kis leolvasó készülékkel bármikor megtekinthető.

pack_5sensor2_1_1_1_1

Hogyan jutottam hozzá

Ez az eszköz Magyarországon nem kapható, csak Németországban, Angliában, stb.  A megrendeléshez az Angliában élő ismerősömhöz fordultam, megkértem, hogy vásároljon nekem egy starter pack-ot két szenzorra kb 70-75 ezer forint postaköltséggel együtt, ami egy hagyományos vércukormérőhöz képest horribilis, viszont napi átlag 12 leolvasást csináltam vele (egy szenzor egyébként 14 napig működik). http://www.freestylelibre.co.uk/freestyle-libre-starter-pack-english.html
Később elég csak a szenzort  megvásárolni.

szurikáta kis szorolap

Felhelyezés és az első mérések

Rengeteg youtube videó található arról, hogyan kell a szenzort felhelyezni, majdnem mindegyiket megnéztem, mielőtt nekiláttam. A szenzorhoz adnak egy műanyag felhelyezőeszközt, ami leginkább egy pecsétnyomóra emlékeztet, amit a  felkar hátoldalára kell nyomni. Mivel  ezen az eszközön is van egy tű, számítottam rá, hogy majd fájdalmat fog okozni, de egyáltalán nem fájt, semmit sem éreztem.

sensor3_2_1_1Viszont a felhelyezésnél volt egy  kis probléma, mégpedig az, hogy a műanyag “nyomda” nem jött le a karomról és a szenzorról. Letépni nem szerettem volna, ezért a levétel előtt még egyszer megnéztem az oktatóvideókat és az egyikből nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az eszköz felhelyezése után kb. 10 másodpercig erősen nyomva kell tartani, utána könnyedén leválik a felhelyezőeszköz a szenzorról, ez nálam is bevált.

A több helyen ajánlották (youtube videók és az angol nyelvű fórumokon), hogy érdemes még  valamivel pluszban is rögzíteni a szenzort a karhoz, mert esetleg előbb leválhat a helyéről, ezért vettem Mefix-et, ami egy hosszú, széles, rugalmas és légáteresztő sebtapasz, ebből kellő méretűt levágtam,  a közepébe egy 200 forintosnál nagyobb méretű kört készítettem és a szenzort ezzel ragasztottam körbe. Pár naponta cseréltem az általam készített plusz rögzítő réteget. (Egyszer véletlenül meg is fürödtem vele, mégsem jött le.)

A méréssel kapcsolatban még egy fontos információ: az első 60 percben nem lehet használni, akkor magától kalibrál, de azután már folyamatosan lehet vele mérni.


Bankkártyás egyszeri vagy havi rendszeres adományodat itt tudjuk fogadni>>>ADOMÁNYOZOK


Tapasztalataim

Hátrányok

A szenzor meglehetősen drága. Az egyik rossz tapasztalatom pedig az, hogy nálam nem volt mindig pontos.  A Dcont mérőmmel párhuzamosan együtt mértem és az összehasonlításban volt, hogy néhány tizedes, de volt, hogy kettő egésszel is eltért a mérés. Az idegen nyelvű fórumokon az ilyen összehasonlításokban sokkal jobb volt, a fórumozók max néhány tizedes eltérésekről számoltak be, illetve arról, hogyha elmozdul vagy nem jó helyre helyezik fel az eszközt, emiatt is mérhet pontatlanul. Beszéltem a diabetológusommal és ő azt mondta, hogy szerinte kb. 20 perces eltérés van a szöveti vércukor és a vérben lévő vércukorszint között,  ezért térhet el a két mérési eredmény*. Kipróbáltam, mértem 20 perccel utána is vércukor értéket és akkor már valóban nagyobb volt az egyezés, de sajnos nekem  átlagosan 1 mmol/l értékkel magasabb volt a mérési eredmények zöme, leszámítva a reggeli értékeket.

Egyébként szereztem hozzá hagyományos tesztcsíkot is – mert az eszközzel lehet vérből is mérni – úgy viszont pontosan egyezett a két mérés.

*Szakértőnk megjegyzése: A szenzor 5-10 perces eltéréssel mutatja a vérből közvetlenül történő vércukorméréshez képest az értékeket, csökkenő értéknél később, emelkedő értéknél pedig korábban.

Előnyök

Az előnyökről annyit, hogy a kis szenzor nem zavaró,  ritkán kicsit viszketett, nagyon ritkán kicsit szúrt is, de alapvetően észre sem lehet venni, annyira nem, hogy simán megfürödtem vele. Nagyon kényelmes és diszkrét azáltal,  hogy az ember a zsebébe nyúl a leolvasóért és egy érintéssel megtudhatja a vércukorszintjét a nap bármely időpontjában és bármilyen tevékenység közben. Volt, hogy  feleségem mérte meg a vércukromat éjjel, miközben aludtam.

sensor-10_2_1_1Eleinte természetesen folyton mértem vele, annyira nagy szabadságot adott. Bár a Dcont mérőm nagyon jó és tényleg csak nagyon kevés vér kell hozzá, de nem vállalnék be vele napi 12-15 mérést. Ezzel az eszközzel bármennyiszer leolvashatom a vércukorértékemet újabb és újabb tűszúrások nélkül, illetve  a letölthető programmal együtt nagyon részletes grafikonokat tudok készíteni, meg tudok állapítani egyfajta trendet a cukorértékeim változásaiból, amelyet néhány mérésből nem lehetett volna meghatározni. Az érintőképernyős leolvasó eszköznek a fentieken túl még számos funkciója van: memóriájában tárolja az összes mérést, napi grafikont készít a vércukorértékek változásáról, különböző adatokat lehet rendelni a grafikonhoz (inzulinadag nagysága, étkezés CH tartalma, saját megjegyzések, stb.). Meg lehet adni a célértéket és jelzi, hogy hány százalékban voltunk a céltartományon belül, fölötte vagy alatta. Napi átlagokat számol, mutatja az értékek szórását és az alacsony vércukor eseményeket. Olyan hasznos funkciót is tartalmaz, mint az emlékeztető beállítása, ezzel pl. étkezési időkre figyelmeztetheti használóját. Az értékek, grafikonok letölthetőek.

Összességében nem bántam meg, hogy megvettem a FreeStyle Libre Flash-t, ha olcsóbb lenne a szenzor, valószínűleg többször is használnám – mert ha nem is annyira pontos, mint a hagyományos, Dcont vércukormérőm – de azért megkímélhetem magam egy időre a bökdösésektől.

2016. április

Keller Ferenc

Még több tudományos újdonság >>>itt