Kamasz-kór

Szurikáta Diab-Pszicho konferencia, 2020. február 29.

Kamasznak lenni, valljuk be, nem egyszerű baleset, pláne ha a korosztályos problémák mellé, egészségügyi gondok is társulnak. Egy betegség alakulására hatással van a pszichés állapot, amivel a gyermekek környezetének tisztában kell lennie. Hogyan válhat egy közösség támogatóvá, hogy a kamaszok elfogadják magukat és egymást? A Szurikáta Alapítvány úttörő, az 1- es típusú diabétesz lelki, pszichés oldalával foglalkozó rendezvényén pszichológusok, coachok és motivációs előadók két szekcióban érzékenyítik az érintett gyerekeket, illetve a szülőket, a pedagógusokat és a diabétesz ellátásban dolgozó orvosokat, ápolókat a korosztály és az állapot nehézségeivel kapcsolatban.

Illusztráció Baracsi Gabi

Pszichológia, a mumus

A nyugati orvoslás kritikájaként gyakran elhangzik, hogy tüneteket kezel, és a kiváltó okokat nem tárja fel, legyen az egy pszichés megpróbáltatás, táplálkozási problémák vagy egyéb környezeti tényezők. Az egyes típusú diabétesszel élők (akiknek egy autoimmun folyamat következtében nem termel elég inzulint a hasnyálmirigyük, és így külső inzulinadásra szorulnak) azonban nem tehetik meg, hogy nem foglalkoznak a fentiekkel.

A diabétesz kezelésével kapcsolatban hagyományosan három “komponensre” szoktak hivatkozni, azonban Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány – a diabéteszes gyermekekért elnöke ezt a rendszert kiegészíti egy negyedik elemmel. A diéta tartása, a megfelelő inzulinkezelés és a rendszeres mozgás mellé meggyőződése szerint negyedik alappillérként a pszichét is számba kell venni, hiszen míg a stressz és a szorongás emeli, a jó kedv és a kiegyensúlyozottság jobban menedzselhetővé teszi a vércukorszintet.

Kocsisné Gál Csilla maga is megtapasztalta, hogy a pedagógusokban és intézményvezetőkben mennyi előítélet és félelem van az egyes típusú diabétesszel szemben, és öt évvel ezelőtt azért hívta létre a szervezetet, hogy elősegítse a diabéteszes gyermekek minél zökkenőmentesebb óvodai és iskolai befogadását, illetve hogy támogassa a diabéteszes gyermeket nevelő családok mindennapjait, legyen szó jogi tanácsadásról, edukációról vagy akár lelki segélyről.

A „Nem vagytok egyedül!” program keretében személyesen felkeresik, illetve telefonon nyújtanak segítséget a frissen diagnosztizált gyerekeknek és családjuknak. Hasonlóan a kezdeti, lelkileg felkavaró időszakban nyújt támaszt a 2019 őszén megjelent Újratervezés című könyvük (Megküzdést segítő könyv az egyes típusú diabétesz világához szülőknek és gyermekeknek alcímmel), mely kettő az egyben, a szülőknek szóló pszichológiai útmutatót követően egy diabéteszes kiskamasz meséjén keresztül érzékenyít. A diabos gyermekek kortárs közösségekbe való beilleszkedését a társadalmi innovációért SozialMarie-díjjal kitüntetett Szurikáta Foglalkozás – mosolyt ad a szurik mellé!” élményterápiás érzékenyítő foglalkozással segíti az Alapítvány. Végül idén már harmadik éve rendezik meg a diabétesz lelki oldalával foglalkozó konferenciájukat. A február 29-i eseményre az érintett szülőkön, orvosokon, pedagógusokon kívül várják a diabéteszes fiatalokat is, 9 és 17 év között, akik az életkori sajátosságukból adódóan még kiszolgáltatottabbak a lelki tényezőknek.

Kamaszkori nehézségek

„A kamasz gyerek minden eddigi szabály és korlát ellen lázad, leginkább a diabétesze miatt. Nem akar különbözni egészséges sorstársaitól, ezért nem mér vércukrot, nem úgy étkezik, ahogy számára ideális lenne, sok esetben még az inzulinadás is kimarad. Az ehhez társuló rendszertelenség, éjszakázás, önértékelési zavarok, a saját testében végbemenő változások elfogadása teszi sok esetben még bonyolultabbá a képet, és nehezíti meg a beállítást” – foglalja össze a korosztály kezelésének nehézségeit Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsa, házi gyermekorvos, gyermekdiabetológus szakorvos az Alapítvány honlapján.

Még nehezebb a helyzet, ha ebben a labilis időszakban érkezik a diagnózis. „A kezdeti időszak orvosi, pszichológiai támogatottsága nagyban meghatározza, hogy egy család hogyan birkózik meg ezzel a krízishelyzettel, és hogyan tudják az élhető, normális mederbe visszaterelni gyermekük és családjuk életét” – vallja Deliága Éva, pszichológus, az Alapítvány által kiadott Újratervezés című kötet pszichológiai útmutatójának szerzője. „Az a gyerek lesz együttműködő, aki azt érzi, hogy támogatják, és nem erőltetik. A sok beszélgetéssel és magyarázattal, mely a testi funkciók működésére is kiterjed, idővel megérti, hogy minden az ő érdekét szolgálja, mely felismerés fokozza a belátási képességét és ezáltal az együttműködést” – írja a könyvben.

A felnőtteknek – szülőknek, orvosoknak, pedagógusoknak – tehát kulcsszerepe van abban, hogy a gyermek hogyan tekint magára és megváltozott állapotára, illetve hogy a kortárs csoport hogyan viszonyul a diabéteszes gyermekhez. Kamaszkorban az énkeresés mélybugyraiban különösen nagy szüksége van mindenkinek az elfogadó környezetre – legyen szó a családi körről vagy az iskolai közegről.

Illusztráció Baracsi Gabi

Egy elfogadóbb, támogatóbb környezetért

A Szurikáta Alapítvány február 29-i konferenciája egy bensőséges, az 1- es típusú diabétesz lelki, pszichés oldalával foglalkozó rendezvény pszichológusok, coachok és motivációs előadók részvételével, melyet kimondottan a diabéteszes gyerekek szüleinek és a diabéteszes kamaszoknak, fiataloknak és fiatal felnőtteknek a mindennapi nehézségei hívtak életre. Témák a teljesség igénye nélkül: a diagnózist követő krízis, kamasszal az élet, generációs összefeszülések és útkeresés egymáshoz, párkapcsolati konfliktusok, válás diabéteszes gyerekkel. A konferencia szervezői a közönség soraiba várják a kis diabéteszesek kezelőorvosait, pedagógusait is, érzékenyítve őket is a korosztály problémái, konfliktusos helyzetei iránt. A rendezvényen lehetőség lesz a szülőknek négyszemközt is konzultálni pszichológussal a személyes elakadások és problémák kapcsán. A 9-17 év közötti kamaszoknak, tinédzsereknek Jocó bácsi tart rendhagyó osztályfőnöki órát, ahol szabadon beszámolhatnak saját iskolai tapasztalataikról, de szó lesz az online zaklatásról, a mesék és az olvasás gyógyító erejéről, önismeretről, valamint motivációs előadást is hallgathatnak a fiatalok, ismét több hónapra muníciót kapva a mindennapi megküzdéshez.

Köszönjük az Erste Bank Hungary-nek, hogy a rendezvény helyszínének biztosításával támogatja a diabéteszes gyermekeket és családjukat!

Szakmai támogatónk a Magyar Diabetes Társaság és az SE 1. számú Gyermekklinika.

A Szurikáta Alapítványról

A Szurikáta Alapítvány – a diabéteszes gyermekekért öt éve segíti az inzulinfüggő diabéteszes gyermekek és családjuk mindennapjait. Az 1-es típusú diabétesz kialakulásának tüneteit kis szurikátákkal szemléltető plakátjaik országszerte jelen vannak a gyermekorvosi rendelőkben, közintézményekben. Érzékenyítő gyermekfoglalkozással a diabéteszes gyerekek beilleszkedését támogatják, pedagógusokat készítenek fel a diabos gyermekek iskolai, óvodai fogadására, konferenciákat szerveznek, könyvet adnak ki, illetve telefon is segítséget nyújtanak, ha arra van szükség.

Az Alapítvány tevékenységéről bővebben itt olvashat: szurikataalapitvany.hu

Szurikáta Diab-Pszicho Konferencia programja

A diabétesz gondozás 4. pillére: a pszichés támogatás

Időpont: 2020. február 29. (szombat) 10.00-17.00 óra

Helyszín: ERSTE Európa Torony, Árpád-híd pesti hídfő

ELŐADÁSOK SZÜLŐKNEK, FELNŐTT 1-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZESEKNEK

10.00-10.30 óra               Váróczi-Bakos Rita és Váróczi György rendőr-nyomozó és 1-es típusú diabétesszel érintett házaspár

motiváló beszélgetése a szülőkkel

10.30-11.00 óra               Heller Csilla pszichológus vezetésével beszélgetés a diabétesz okozta krízisről, megküzdésről

11.00-12.00 óra               Pantyi Petra filmrendező és 1-es típusú diabéteszes filmjének, a „Reggelim a vacsorád”-nak a megnézése,

és beszélgetés a film kapcsán Máté Orsolya klinikai szakpszichológus moderálásával

EBÉDSZÜNET

13.00-14.30 óra               Dr. Neszmélyi Emil felfedező, civilben ügyvéd előadása a diabétesszel és más egészségügyi hátrányokkal

véghez vitt Everest mászásokról – kibővített előadás, közös program a gyerekkel

14.30-15.00 óra               Deliága Éva gyermekpszichológus (Psziché Műhely)

Kamaszokkal az élet

15.00-15.30 óra               Máté Orsolya klinikai szakpszichológus (SE 1. számú Gyermekklinika)

Leggyakoribb nehézségek diabéteszes gyermekeknél és családjaiknál

15.30-16.00 óra               Cserép Melinda klinikai szakpszichológus (SE 1. számú Gyermekklinika)

Párkapcsolati konfliktusok, válás diabéteszes gyerekkel

16.00-16.30 óra               Szakmáry András pszichológus, coach (Erian Solutions Kft.)

„Nem értesz engem!” – szülő-kamasz kommunikáció, útkeresés egymáshoz

KONZULTÁCIÓ SZÜLŐKNEK

Szakmáry András pszichológus és érintett apuka egész nap fogadja a szülőket konzultációra

PROGRAMOK 9-17 ÉVESEKNEK

10.00-12.00 óra               Jocó bácsi vagyis Balatoni József középiskolai tanár és média személyiség rendhagyó osztályfőnöki órát tart

EBÉDSZÜNET

véghez vitt Everest mászásokról (kibővített előadás)

14.30-15.30 óra               Dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó hőstörténetekkel, mondákkal várja a gimiseket,

a programjának címe: A Nap keresése: Varázsmesék és hőslegendák

Lovász Hajnalka meseíró az Újratervezés könyvünk főhőséről, Tücsökről mesél az általános iskolásoknak

15.30-17.00 óra               Váróczi-Bakos Rita és Váróczi György rendőr-nyomozó és 1-es típusú diabétesszel érintett házaspár

motiváló beszélgetése a gyerekekkel pályaválasztásról, online bűnözésről

————————————————————————————————–

További információ

Amennyiben bővebben is érdekli a téma és a konferencia, keresse Kocsisné Gál Csillát, a Szurikáta Alapítvány elnökét (szurikataalapitvany@gmail.com, 06 30 606 34 05) . A fentebb írtak felhasználásakor, kérjük, hivatkozzanak a forrásra, a Szurikáta Alapítvány weboldalát belinkelve, valamint a képek használatakor kérjük az illusztrátor, Baracsi Gabi nevének feltüntetését. Köszönjük!