Jet injektor – jobb, mint a pen?

A szerző: Körner Anna dr

A diabéteszes betegekben és hozzátartozóikban újra és újra felmerül az igény az inzulinnak ún “non-invazív” módon, azaz tű nélkül történő bejuttatására a szervezetbe. A legegyszerűbb az lenne, ha az inzulint szájon át lehetne bevenni. Sajnos azonban ez nem működik. Az inzulin fehérje természetű anyag lévén, az erősen savas közegű gyomorban lebomlik.

InhalableInsulin

Inhalációs inzulinadagolás

A kutatók próbálkoznak az inzulinnak egy védőburokban szájon át történő bejuttatásával, egyelőre nem sok sikerrel. Hasonlóan nem vált be az orrspray sem. A biológiai hasznosulás ezeknél a módszereknél nagyon rossz, az orrspray formájában történő bejuttatásnál például 20-szoros dózist kell alkalmazni. Mindemellett az adagolás is bizonytalan, pontatlan. Eddigiekben a legsikeresebb alternatív inzulin adagolási módszernek az  inhalációs inzulin bizonyult. Ebben az eljárásban az inzulint egy speciális eszköz porlasztja, amely így a tüdőbe kerül, és a tüdő-léghólyagocskák felszínéről szívódik fel. Ugyanakkor ezzel az adagolással is csak az inzulin 10 %-a szívódik fel, így használata  legfeljebb csak az étkezésekhez adott inzulint válthatja ki, a bázisinzulinnak hagyományos módon, a  bőr alá történő bejuttatására továbbra is szükség marad.

Az Egyesült Államok gyógyszer-engedélyező hatósága (FDA, US Food and Drug Administration) 2014 júniusában jóváhagyta a legújabb porinhalációs inzulinkészítmény (Affreza) forgalomba hozatalát az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt(!) betegek kezelésére. Csak remélni tudjuk, hogy ez sikeresebb lesz, mint a meglehetősen nagyméretű és bonyolultan alkalmazható Exubera, amelyet a bevezetés után egy évvel már vissza is vontak a piacról.

Jet injektorok

Ugyan nem új keletű, de az utóbbi időben sokat finomodott az a berendezés, amely sűrített levegő segítségével nagy nyomással juttatja át az inzulint a bőrön. Szükségesnek tartom leszögezni, hogy a jelenleg használatos jet injektorokat (közülük is a Magyarországon is terjedőben levő Insujet készüléket) még nem volt módom személyesen kipróbálni, de elődjeit igen. Ugyanakkor törekedtem arra, hogy az elérhető információs források alapján minél alaposabban tájékozódjak az eszközről.

A legfontosabb előny a jet injektor alkalmazásakor, hogy nincsen szükség tűre az inzulinnak a bőr alá történő bejuttatásához. Ez a “tű-fóbiában” (a tűtől való leküzdhetetlen félelemben) szenvedők számára igazán jó hír!

Insujet_tijdlijn-1

Nem mindegyik jet injektor, de az Insujet (European Pharma Group) mindenfajta hazánkban alkalmazott inzulin patron csatlakoztatására  alkalmas, amelynek kiszerelése 3,0 ml, az inzulin koncentrációja 100 egység/ml. A nagy nyomással kilövellt inzulin a bőr alatti szövetben egy kúpszerű formációban oszlik el, növelve a keringésbe történő felszívódás sebességét. Ez eredményezi azt, hogy az Insujettel beadott inzulin hamarabb kezd el hatni, mint a bőr alatti szövetekbe tű segítségével beszúrt inzulin.

A jet injektorok rendszerint 3 részből állnak: (1) a tollformájú hordozó eszköz (2) eldobható  porlasztófej (3) eldobható inzulin ampulla adapter. A porlasztófej végén levő nyílás átmérője kisebb mint 0,02 mm, ami az injekciós tűvel összehasonlítva sokkal kisebb.

Használatkor a hordozó eszközt megtöltjük inzulinnal, és beállítjuk a kívánt dózist. Ezt követően a hordozó eszközt a bőrre helyezzük a szokásos inzulinbeadási régiók egyikében. A gomb benyomásakor a jet az inzulint a porlasztófej végén levő kicsiny lyukon keresztül magas nyomással préseli át. Az ilyen módon porlasztott  inzulin átjut a bőrön keresztül, és bekerül a véráramba. Az Insujet egy komprimált rugót, más jet injektorok komprimált gázt (nitrogént vagy széndioxidot)  használnak a megfelelő nyomás eléréséhez.

Rendszeresen szeretném támogatni a Szurikáta Alapítványt! >>>

Én akarok az egyik lenni abból a 100 emberből, aki havonta 2500 Ft-tal támogatja egy éven keresztül a Szurikáta Alapítvány munkáját, mert fontos nekem, hogy ez az alapítvány holnap és holnap után is segíteni tudjon a családomnak vagy a cukorbeteg gyerekeknek. Most támogatom >>>  Szeretnék többet megtudni a Szurikáta Támogatói Kolóniáról>>>

Kockázatok és mellékhatások
  • A jet injektor használatának legnagyobb veszélye az inzulin nem megfelelő adagolása. Ez akkor következik be, ha az eszközt nem előírásszerűen alkalmazzuk, és az inzulin egy része a bőr felületén marad.
  • Kisgyermekekben történő alkalmazását korlátozza az a tény, hogy 4 egységnél kisebb mennyiség nem adható be az eszközzel.
  • A jet injektor használata a bőrt károsíthatja; enyhe vérzést és a belövési hely zúzódását eredményezheti.
  • Nagyon fontos, hogy az injektort megfelelően karban tartsuk, tisztán és szárazon, naptól védve tároljuk. Nem megfelelő tárolásesetén elszaporodhatnak a kórokozók, amelyek az inzulinnal együtt bejuthatnak a bőr alá, és súlyos fertőzéseket idézhetnek elő.
  • A jet injektorokat a társadalombiztosítás egyelőre(?) még nem támogatja, így alkalmazásuk meglehetősen költséges.
  • Végül, de nem utolsósorban sokan úgy vélik, hogy az eszköz – bár szúrásra nincsen szükség – mégis nagyobb fájdalmat okoz, mint a tű. Úgy tűnik, legfőképpen ez magyarázza, hogy – bár a jet injektorok több évtizede jelen vannak a piacon – mindeddig nem váltak igazán népszerűvé a diabétesszel élő emberek körében.

dr._Korner_Anna32017. április

Körner Anna dr

Fontos!

Mielőtt bármilyen, az Ön vagy gyermeke diabéteszének kezeléséhez használni kívánt eszköz beszerez konzultáljon kezelőorvosával, kezelőorvosa tudta és javaslata nélkül  ne használjon a kezelésben meghatározottaktól eltérő eszközt.

A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön vagy gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!

A cikkben felsorolt termékek Magyarországon nem kerültek kereskedelmi forgalomba, csak külföldön kaphatóak.