Hányás, hasmenés gyógyszeres kezelése és a diabétesz

wcA hányás-hasmenés elsősorban nem a szervezet energiaigényét, hanem a folyadék- és sóháztartását veszélyezteti, ezért a diéta legfontosabb feladata, hogy folyamatosan pótolja a szervezet folyadék- és elektrolitveszteségét. Emellett a szervezet beszűkült emésztési és felszívódási képességét szem előtt tartva, a megfelelő étrend alkalmazásával könnyítse az emésztőrendszer munkáját.

REHIDRATÁLÓK

Léteznek ún. szájon át adható rehidráló oldatok. Ezekben az oldatokban nemzetközileg elfogadott mennyiségben vannak oldott sók és szőlőcukor (mindegyik ilyen jellegű készítményben van!), melyek a legoptimálisabban képesek a szervezet veszteségeinek „feltöltésére”.

Humana elektrolyt  Orális rehidrációra szolgáló, speciális tápszer (banán ízű), 1 éves kortól adható. 1 tasak tartalma (6,25 g tápszerpor) 250 ml  vízben vagy teában oldandó. 100 ml kész tápszerre vonatkoztatva 1,9 g széhidrátot tartalmaz.

Sodioral granulatum inulinnal Összetételénél fogva alkalmas arra, hogy a fokozott folyadékvesztés (hasmenés, hányás, magas láz stb) következtében a szervezetben a felborult ásványi anyag egyensúlyt normalizálja. Inulin tartalma elősegíti az ásványi anyagok és a víz felszívódását, és a bél normális baktériumflórájának működését.

HÁNYINGERT CSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK 

A hányiger, hányás csillapítására adható a B6 vitamin tabletta. Kisebb gyermekeknek, akik a tablettát még nem képesek lenyelni, illetve a gyorsabb felszívódás miatt is célszerű egy kevés vízben, teában felodva adni. Daedalon tabletta 6 éves kortól alkalmazható.

HASMENÉS GYÓGYSZEREI

A széklet összeállásának elősegítésére a gyermek kaphat Smecta porból készült oldatot, (nem túl jó ízű, ezért ízesítés megengedett, vagy akár banánpépbe, csoki pudingba is tehető). A készítmény egy tasak porban kis mennyiségben szacharózt és 0,679 g glükóz-monohidrátot tartalmaz. Hasonló hatású a Tasectan granulátum és kapszula, de nem tartalmaz cukrot.

A Hipp Ors sárgarépából, rizsnyákból, elektrolitekből és glükózból készült ivólé, amely hasmenéses megbetegedéseknél stabilizálja a víz- és elektrolitháztartást. Már a kezdeti fázisban alkalmas rövid terápiára, – optimálisan kiegyenlíti a kalória és elektrolitveszteséget, – alacsony sótartalma miatt a szomjúságérzet jelentkezésekor fogyasztható. Szénhidrát tartalma: 4,2 g/100 ml.

Neurosan entero belsőleges por Nyomelemtartalmú, adszorbciós ásványi eredetű anyag. Emésztőrendszeri panaszok, neurotikus és fertőzéses eredetű hasmenés, puffadás, gyomorégés kezelésére.

Adható a széntabletta, Carbo activatus, melynek kapszulázott változata Cralex néven  van forgalomban. A bélben a szén megköti a  kórokozó toxinokat, a fokozott mértékben képződött gázokat. Utóbbinak jótékony hatása lesz a görcsös fájdalmak mérséklésére is. Hasonló hatású a Bolus adstringens tabletta is.

Kisebb gyermekek esetén, akik nem tudják, vagy nem akarják a tablettát bevenni, meg  lehet próbálni összetörni a széntablettát vagy szétszedni a kapszulát és folyadékba tenni.  Különösebben nem rossz ízű, de tény, hogy ronda fekete.


Rendszeresen szeretném támogatni a Szurikáta Alapítványt! >>>

Én akarok az egyik lenni abból a 100 emberből, aki havonta 2500 Ft-tal támogatja egy éven keresztül a Szurikáta Alapítvány munkáját, mert fontos nekem, hogy ez az alapítvány holnap is segíteni tudjon a családomnak vagy a cukorbeteg gyerekeknek. Most támogatom >>>  Szeretnék többet megtudni a Szurikáta Támogatói Kolóniáról>>>


PROBIOTIKUS KÉSZÍTMÉNYEK

Fontos a hasmenéses megbetegedések kezelésében, hogy a szervezet természetes védekező készségét fokozzuk. Nagyon jó tapasztalatok vannak az ún. probiotikus készítményekkel Normaflore, Protexin, Probiotik, Bonolact, Lactoprotex, Lactiv...   A bennük lévő bifidus baktériumtörzsek segítségével visszaállítható a bél normális baktérium flórája, ami elengedhetetlen a természetes védekező készség visszaállításához és a teljes regenerációhoz.

Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumokat, melyek szájon keresztül bejutva, élve  elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. A bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják.

A fertőzések során átmenetileg károsodhat a tejcukorbontó képesség, ezért tejtermékek fogyasztását érdemes pár napig mellőzni. Ha ez nem sikerül, akkor még mindig szerencsésebb, ha elfogad tejet, tejterméket a gyermek, minthogy semmit ne egyen, igyon.

Természetes, hogy ezeknek a betegségeknek a vezető tünetei alapján a szülők gyakran a tüneteket kívánják gyorsan enyhíteni gyermekükben (hasfájás, gyakori székletürítés), mintha ezek hiánya egyenlő lenne a fertőzöttség megszűnésével. Erre még rásegítenek a különböző reklámokban megjelenő, a hasmenést egycsapásra megszüntető gyógyszerek. Pedig az alábbi miatt ezek fertőzéses eredetű hasmenés esetében nem a célravezetők:  a bélmozgás (perisztaltika) lassításával,  leállításával magát a fertőzés idejét elnyújtják, hiszen a kórokozók eltávolításának eszköze   a gyakori székletürítés. Ha ezt gátoljuk, akkor a kórokozók tovább lesznek a szervezetben, tovább szaporodnak ott, hosszabb ideig fognak panaszokat okozni. Ezért tilos adni gyermekkorban az ún. bélmotilitást csökkentő, „hasfogó” gyógyszereket (Imodium, Loperamid, Enterobene).

FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS

Ha a görcsös hasfájás miatt fájdalomcsillapításra kényszerülünk, akkor az egyébként  is használatos fájdalomcsillapító készítmények adása javasolt. A végső megoldást azonban a betegség gyógyulása fogja jelenteni.

A Szurikáta Gyermekrendelő  hányásról, hasmenésről szóló részletes cikkeit elérhetitek ide kattintva>> HÁNYÁS, HASMENÉS

Radóczi EditMielőbbi gyógyulást és jó cukikat!

Radóczi Edit – Szurikáta Patika

2015. február 22.

FIGYELEM!

A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!