Hányás és a diabétesz

A hétköznapi életben a fertőzéshez kapcsolódó hányással találkoznak a szülők a leggyakrabban. A panaszokat főleg vírusfertőzés okozza, de bakteriális fertőzés eredménye is lehet. A gyermek hányhat naponta csak 1-2, míg máskor 10-20 alkalommal is. Sajnos előfordul, hogy a gyermekben semmilyen étel illetve folyadék nem marad meg.

8020313_ml-felirattal-768x500

A hányást kísérheti hőemelkedés, láz, hasmenés, hasi fájdalom, a torok általában vérbő. A nagyfokú folyadékvesztés, illetve a folyadékfogyasztási képtelenség miatt a gyermek kiszáradhat, szeme aláárkolt, nyelve lepedékes, bágyadt, a csecsemők kutacsa beesett lesz.

Diabétesz esetén, ha a hányások miatt nem tud enni-inni a cukorbeteg, akkor nem tudjuk biztosítani számára a megfelelő szénhidrátbevitelt sem. Mindkét tényező abban az irányban hat, hogy ketoacidózis (DKA) alakuljon ki, amely egy súlyos, akár életveszélyes állapot.

I.  Hányás 1-es típusú diabétesz során

Éppen ezért a kezelés során az alábbi teendők mind nagyon fontosak annak érdekében, hogy a gyermek gyorsan meggyógyuljon és állapota ne súlyosbodjon:

1. A hányás és a hányinger csökkentése

Diabéteszes gyermek esetén kivételesen a  hányások csillapítására Daedalon(etta) kúp alkalmazását vagy B6 vitamin adását próbálhatjuk meg, annak ellenére, hogy általános szabály, hogy ami „kivaló”, annak kint a helye, tehát a hányás csillapítását akkor javasolt elkezdeni, ha gyomortartalom már nem ürül.

2. Folyadékpótlás

Gyakran, kismennyiségben (kortyokban) adjunk először csak hideg, szénsavmentes vizet, így kevésbé terheljük meg a gyomrot. Később áttérhetünk a hideg tea, kikevert kóla, vagy gyümölcslé adására is.

3. Szénhidrátpótlás

A vér savasodását előidéző ketontestek (aceton) szintjét úgy tudjuk csökkenteni, ha fokozzuk a szénhidrátbevitelt, elsősorban folyadékok (pl. rostos ivólevek) formájában. Így esély van arra, hogy a ketontestek ne csak a vizelettel távozzanak a szervezetből, hanem bevonódjanak az anyagcsere folyamatokba és elégjenek. A láz miatt és a vesén át történő ketontest (aceton) ürítés elősegítésére mindenképpen bőséges folyadékbevitelre van szükség, ezért a szénhidráttartalmú gyümölcsleveken kívül is igyon bőven vizet, limonádét, teát a gyermek!

4. Vércukorszint és a vizelet ellenőrzése

Vércukormérés 1-2 óránként és a vér vagy a vizelet aceton tartalmának ellenőrzése tesztcsíkkal.

5. Inzulinadás

A kezelőorvossal megbeszélt módon és adagban, mindig egyénileg kell meghatározni!

Alapelv, hogy a betegség (láz, hányás, fertőzés), mint stressz szituáció emeli a vércukorszintet, míg az a tény, hogy a gyermek nem tud táplálkozni és szénhidrátot fogyasztani, az csökkenti a vércukorszintet. A betegség előrehaladtával, ha acetonossá válik a gyermek, mindenképpen a vércukorszint és az inzulinadag emelkedésére számíthatunk.

Éppen ezért alapvető szabály, hogy a (bázis)inzulint nem szabad teljesen kihagyni (sőt, gyakran még emelni is kell!), míg az étkezési inzulint az elfogyasztott szénhidrát függvényben lehet csökkenteni, ha szükséges.

Más és más a teendő pl. egy inzulinpumpával kezelt és egy pen-es inzulinkezelés alatt álló gyermek esetében, éppen ezért az inzulinadást mindig egyénileg, a kezelőorvossal egyeztetve kell meghatározni!

Rendszeresen szeretném támogatni a Szurikáta Alapítványt! >>>

Én akarok az egyik lenni abból a 100 emberből, aki havonta 2500 Ft-tal támogatja egy éven keresztül a Szurikáta Alapítvány munkáját, mert fontos nekem, hogy ez az alapítvány holnap és holnapután is segíteni tudjon a családomnak vagy a cukorbeteg gyerekeknek. Most támogatom >>>  Szeretnék többet megtudni a Szurikáta Támogatói Kolóniáról>>>

II. Kórházi kezelés ketoacidózis (DKA) esetén

Az enyhe ketoacidózissal járó hányás (ha a vizeletben csak nyomokban van aceton vagy maximum + és a vércukorszint 12 mmol/l alatt van) és a hányás nem ismétlődik sokszor, a fenti módon általában megoldható.

Ha azonban próbálkozásaink ellenére:

– ismételt hányás is kialakul

– a vércukorszint 15 mmol/l feletti

– a vizelet aceton erősen pozitív

– vagy romlik a gyermek általános állapota (acetonos lehelet, bágyadtság, aluszékonyság, gyakori, mély légvételek)

akkor a gyermek állapotának folyamatos ellenőrzése és megfelelő kezelése csak kórházi körülmények között biztosítható, ezért ilyen esetben a gyermeket haladéktalanul kórházba kell vinni!

III. Hányás friss diabéteszesek esetén

Kisebb gyermek viszonylag friss diabétesze esetén, az első hányásos betegség során is mindenképpen keressük fel a gondozó intézetet!

IV. Ketoacidózis miatti hányás felismerése, kizárása

Fontos továbbá, hogy a ketoacidózis önmagában is okozhat hányingert, hányást, ezért hányó diabéteszes gyermeknél első lépésként rögtön ki kell zárni az egyéb okból (inzulinadagolási és étrendi hiba és tévedés, súlyos fertőzés, sebészeti ok, stb.) kialakuló ketoacidózist a vércukor és a vizelet aceton meghatározásával, hogy időben kórházba tudjuk vinni őt!

2015. január 15.

nszzs-2-kĂ©p-862x1024Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

diabetológus, házi gyermekorvos

Gyógyulást és jó cukikat!

———————————————————————————————-

A hányás gyógyszeres kezeléséről a Szurikáta Patikában olvashattok. További információért katt>>> ide.

FIGYELEM!

A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!