A gyermekek gyógyítása: számomra nélkülözhetetlen örömforrás

“A gyermekekkel való foglalkozás örökös játékosságával, őszinteségével számomra nélkülözhetetlen örömforrás! A gyermek még nem tanulta meg, hogy más próbáljon lenni, mint amiben ő egyedi módon értékes. Erre kell őket folyamatosan újra és újra megtanítanunk. És ezt tanulhatjuk mi is tőlük. Ha betegek, akkor pontosan tudhatjuk, hogy mekkora a baj: tudjuk, hogy súlyos a betegség, ha már nincs kedvük játszani, de amint kicsit jobban lesznek, ismét tudják élvezni a játékos gyermeki létet.

DSC_0196

Nincs ez másképp a gyermekkori cukorbetegséggel sem. Egy súlyos anyagcsere felborulás, egy ketoacidózis olyan súlyos állapot, hogy alig tudunk kapcsolatot teremteni a gyermekkel: küzd a levegőért, próbál valahogy fennmaradni, fél. Ekkor ha azt mondom a szülőknek, hogy meglátják, holnap ott játszik a többiekkel, alig akarják elhinni. Pedig ilyen a gyerek – és ilyen az inzulin. Sok érdekes és ezer örömet adó területe van a gyermekgyógyászatnak, de ilyen látványos javulást, az őszinte fordulat ilyen megnyilvánulását alig láthatjuk valahol. Íme, itt van egy betegség, egy állapot, a gyermekkori diabétesz, amit meggyógyítani nem tudunk, de amiről ha nem beszélünk félelmet keltve egy kis ovis betegnek, akkor alighanem egészségesnek érzi magát. És ez a nagy kihívás: elhitetni ezekkel a gyermekekkel teljes értékűségüket, sőt, azt megmutatni, hogy ők többet tudnak, nehezebb körülmények között érhetik el azt, amit társaik, akiknek megadatott, hogy van elegendő inzulinjuk.

toth_heyn_peter

És még valami csodálatos felelősség hajt a gyermekkori diabétesszel kapcsolatban: kíváncsian próbálom elképzelni ezeket a gyermekeket, ahogy majdan párjuk oldalán gyermekeikkel játszanak, ahogy kertjüket művelik, fociznak, építenek, tanítanak. Mert ez lehetséges és elvárható! És én akkor már sajnos nem fogom ismerni őket, de tudom, hogy ezek megvalósulása nagy részben azon múlik, hogy mennyire tudjuk a diabéteszt egy betartható keretnek elfogadni, és mennyire tudjuk ezáltal felelős felnőttként elengedni kezüket, hogy vigyázva immár magukra, élhessenek sokáig egy lehetőleg minél teljesebb életet. “

Dr. Tóth-Heyn Péter

Dr. Péter Tóth-Heyn a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelöltje – Budapesten

26992242_1982125612062271_2279327123865044026_n

Szavazz Te is Dr. Tóth-Heyn Péterre 2018. március 30-án éjfélig, hogy ő nyerhesse a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat Budapesten!

ITT tudsz szavazni

>>>www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu/szavazas

FONTOS INFORMÁCIÓ A SZAVAZÁSHOZ: A “jelöltkeresőbe” legalább “Tóth-H” -t írjátok be, mert csupán a “Tóth”-ra nem jelenik meg a doktor úr neve.

1%szurikata 2018