Gluténmentes SZILVÁSGOMBÓC – CH számítással

Nagy Teréz Nikolett vagyok. Férjemmel két kisfiút nevelünk szeretetben, finom étkekkel gyarapítjuk őket, és emellett igyekszünk a lelküket is etetni.

A kis családunk ...

A kis családunk …

Nálunk mindenkinek van valami diétája rajtam kívül, sajnos Janónak (idősebbik kisfiúnk, aki most lesz 7 éves), duplán is kijutott: ő 2010 óta 1-es típusú diabéteszes, és 2013-ban a lisztérzékenység is beigazolódott nála, rá félévre derült fény, hogy a kisebbik kisfiúnk is coeliákiás.

Fiaink ...

Fiaink …

Férjem laktózérzékeny, és már önmagában a diabétesz felforgatta az életünk és a konyhánkat is, hát még a sorban kiderülő mindenféle. Férjem programozó, így valami olyasmit keresett, ami megkönnyíthetné a számolgatást, írogatást a főzés terén. Így született meg ez az ABRAKAHASBA oldal.

Íme egy igazi finomság gyerekeknek: Gluténmentes szilvásgombóc 

Gluténmentes szilvásgombóc az ABRAKaHASBAntól

Gluténmentes szilvásgombóc az ABRAKaHASBAntól

HOZZÁVALÓK

1000 g (100 dkg) szilva

10 g fruktóz vagy folyékony édesítőszer

3 g fahéj

850 g (85 dkg) krumpli

1 db tojás

300 g (30 dkg) mantler laktózmentes liszt

1 g só

150 g (15 dkg) sváb gluténmentes zsemlemorzsa

 

ELKÉSZÍTÉSE

A krumplit enyhén sós vízben, megmosva, héjában megfőzzük.

Közben egy másik edényben a zsemlemorzsát az olajon gyakori kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.

A megfőtt krumpli vizét leöntjük, a krumplikat meghámozzuk, összetörjük és hagyjuk kihűlni.

A kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a sót, 1 evőkanál olajat és annyi lisztet, hogy könnyen gyúrható, de ne ragadós tésztát kapjunk.

Tegyünk fel egy nagy fazékban vizet forrni.

Ameddig a víz melegszik, készítsük elő a szilvatölteléket: Mossuk meg és magozzuk ki a szilvát, a magok helyére pedig fahéjas/édesítőszeres fahéj kerüljön.

A krumplis tésztából ping pong labda nagyságú golyókat készítsünk, azt kissé lapítsuk ki, egy kis mélyedést formázzunk és tegyük bele a szilvát. A szilvával együtt újra formázzuk gombóccá.

Ha már elkészültünk 3-4 gombóccal, akkor azokat a már forrásban lévő vízbe rakjuk bele és közben folyamatosan készítsük el a többi gombócot. Egy-egy gombóc akkor főtt meg, ha feljön a víz tetejére, akkor óvatosan emeljük ki egy lyukacsos kiszedőkanál segítségével és a mozsába forgassuk bele.

A recept szerinti alapanyag felhasználásával 20-23 db gombóc készíthető.

100 g szilvásgombóc 28,3 g szénhidrátot tartalmaz.

1 gombóc szénhidráttartalma 28-33 g között alakul a gombócok számától függően.

A recept olyan egyszerű, hogy gyerekekkel együtt készíteni is jó mulatság!

Jó étvágyat kívánunk!

Ócsa, 2015. augusztus

Nagy Teréz Nikolett és az ABRAK A HASBA.hu

———————————————————————–

Támogatsd Te is Libri 200 Ft-os adományjegy vásárlásával az 1-es típusú diabétesz korai felismerését a kép alatti szövegre vagy a kék szavakra kattintva:

(Libri törzsvásárlók törzsvásárlói pontjaikért is tudnak adományjegyet igényelni. )

Íme kampányaink, amihez a fenti támogatásotokat kérjük: