Folyó ügyeink, női bajok és a diabétesz

Ez most egy kimondottan szezonálisan aktuális, főleg nőknek, illetve lányos szülőknek szóló téma lesz; mivel itt az őszi hideg idő, és ilyenkor a legnagyobb a gyakorisága a hüvelyfertőzéseknek és a húgyhólyag-gyulladásoknak.

wc_toilet_sign

Cukorbetegség és a fertőzésekre való hajlam

A cukorbetegség egyik kellemetlen, olykor súlyos következményekkel is fenyegető velejárója, hogy növeli a szervezet fertőzésre való hajlamát, gyengíti a kórokozókkal szembeni védelmét. Ennek az az oka, hogy miközben a szövetek cukortartalma kezeletlen vagy rosszul kezelt betegségben megnő, vagyis kiváló táptalajul szolgál a baktériumoknak, gombáknak, az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, így nem tudják a szervezet védelmét megfelelően ellátni. Ezért a diabéteszesek esetében gyakoriak a gombás fertőzések, annyira, hogy nemegyszer éppen a fokozott gombásodás alapján ismerik fel felnőttkorban a 2-es típusú diabéteszt. A gombák által károsított bőr, az apró berepedések teszik lehetővé a baktériumok bejutását a szervezetbe, így bakteriális felülfertőzések is kialakulhatnak.

A gombás hüvelyfertőzés tünetei

Olykor enyhe fertőzés is nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni! Erős viszketés, égő érzés jelentkezik, ami vizeléskor és szexuális együttlétnél erősödik. Hüvelyi folyás lép fel. A gyulladás következtében a bőr kivörösödhet és megduzzadhat, vérzékeny, sérülékeny lehet.

Milyen tényezők növelik a hüvelyfertőzés kockázatát?

A hüvelyfertőzés kockázatát növeli a szexuális együttlét, a tisztálkodó szerek, törölközők, fehérneműk közös használata. WC-n, strandokon, uszodákban szintén elkapható a fertőzés. A gyenge immunrendszerű személyek, bizonyos gyógyszerek szedése (pl. antibiotikum), a cukorbetegség, hormonális hatások (terhesség, fogamzásgátló gyógyszerek) szintén hajlamosítanak a fertőzésekre.

Kezelés

A tünetek jelentkezése esetén ne kezdjen öngyógyításba, hanem mindenképpen keresse fel orvosát! A fenti tünetek hátterében nem mindig gombás fertőzés áll, ezért azoknak is tanácsos orvoshoz fordulniuk, akik már korábban részesültek kezelésben hüvelyfertőzés miatt, és úgy vélik, hogy ugyanazokat a tüneteket tapasztalják, mint mikor hüvelyfertőzés volt a diagnózis. Mielőtt a bevált szert alkalmazni kezdené, feltétlenül forduljon orvoshoz! Visszatérő gombás fertőzés esetén is ajánlott az orvos felkeresése.Az orvos által felírt gyógyszereket megfelelő ideig, gyakran még a tünetmentesség elérése után is alkalmazni!

A tartósan eredményes kezelés érdekében jó ha tudjuk, hogy a gombás (candida) fertőzés az egész bőrfelület fertőzése, így helyi hüvelykezeléssel csupán átmeneti eredményeket érhetünk el.

Megelőzés

Megelőzésként kiemelném az általános higiénés szabályok betartását (pl. ne használjunk közös törülközőt, ne üljünk rá idegen helyen nyilvános WC-re, a WC papírt, betéteket, tamponokat megfelelően használjuk, naponta cseréljünk fehérneműt, zuhanyozzunk, stb.) és a normál hüvelyflóra biztosítását, melynek érdekében használjunk megfelelő lemosót, intim szappant. Diabéteszes betegnél pedig kifejezett jelentősége van a (közel) normál anyagcsere biztosításának és hosszú távú fenntartásának.

Rendszeresen szeretném támogatni a Szurikáta Alapítványt! >>>Én akarok az egyik lenni abból a 100 emberből, aki havonta 2500 Ft-tal támogatja egy éven keresztül a Szurikáta Alapítvány munkáját, mert fontos nekem, hogy ez az alapítvány holnap és holnapután is segíteni tudjon a családomnak vagy a cukorbeteg gyerekeknek. Most támogatom >>>  Szeretnék többet megtudni a Szurikáta Támogatói Kolóniáról>>>

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzéseknek két csoportját különböztetjük meg:

• Felső húgyúti fertőzés: vesemedence gyulladás

Magas lázzal, hasi illetve deréktáji fájdalommal, hányással, szédüléssel, elesettséggel járó súlyos gyulladás, amely sokszor nem jár vizeletürítési panaszokkal (fájdalmas, gyakori vizelés), de a vizelet színének, szagának megváltozása sokszor feltűnik a szülőknek. A betegség mindenképpen azonnali vizsgálatokat (vér és vizelet, hasi ultrahang) és antibiotikum adását teszi szükségessé. Csecsemőknél, kisebb gyermekeknél kórházi körülmények között injekciós formában kell megkezdeni a kezelést, majd az állapot javulása után otthon kell rövidebb-hosszabb ideig folytatni az antibiotikum adását. Bizonyos vese fejlődési rendellenességek hajlamosítanak rá, ezért ezek fennállása esetén a vesemedence gyulladás kizárásának érdekében láz esetén mindig vizeletvizsgálatot kell végezni.

• Alsó húgyúti fertőzés: húgyhólyag gyulladás

Jóval gyakoribb, mint az előző betegség, főleg lányoknál, nőknél a rövidebb húgycső miatt felszálló fertőzés formájában alakul ki. Tünete gyakori, fájdalmas, kínzó vizelés. A beteg kínzó vizelési inger ellenére csak kis mennyiségű, sokszor csak néhány csepp, zavaros vizeletet tud kipréselni magából égő fájdalom mellett. Itt szeretném megjegyezni, hogy az 1-es típusú diabétesz jelentkezésekor a gyermek gyakran, nagyon sokat pisil, míg húgyhólyag gyulladás esetén gyakran, kismennyiségű vizeletet ürít. A szülő alapos kikérdezésével gyakran már vizeletvizsgálat illetve vércukorvizsgálat előtt elkülöníthető a két állapot, mégis gyakran téves diagnózis születik első ellátáskor a húgyúti fertőzés irányában. Alhasi fájdalom jelentkezhet még húgyhólyag gyulladás esetén. Láz általában nincs.

Kezelése vizeletvizsgálat után antibiotikum vagy vizeletfertőtlenítők, tőzegáfonya adásából áll. Az alhas melegítése, meleg ülőfürdő (itt a pisilés is könnyebben, kevésbé fájdalmasan megy) fájdalomcsillapító, görcsoldó adása, bő folyadékfogyasztás, gyógyteák is szükségesek és jó hatásúak kiegészítő kezelésként.

A fertőzések megelőzésére is fontos a bő folyadékbevitel és törekedni kell, hogy gyakran menjünk WC-re, ne tartsuk vissza a vizeletet és a hólyagból minden vizelet kiürüljön ilyenkor. A WC-papír megfelelő használata, strandolás közben a zsúfolt, melegvizes medencék, pezsgőfürdők kerülése is kiemelt fontosságú. Csak rövid ideig tartózkodjunk az ilyen medencékben, és fürdőzés után rögtön zuhanyozzunk le! A szexuális partnerek gyakori váltogatásának kerülése, óvszerhasználat is segíti a megelőzést. A panaszok ismételt kiújulását megelőzendő lényeges, hogy a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is kezeltessük. A laboratóriumi vizsgálatok mellett fontosak a különböző képalkotó eljárások is (ultrahang, röntgen, CT), illetve bizonyos esetekben hólyagtükrözésre is sor kerülhet. Ezek segítségével kiszűrhetők, diagnosztizálhatók a különböző hajlamosító betegségek, állapotok. Férfiak esetén kiemelném a prosztata-problémák, megnagyobbodás kezelését!

1%szurikata2 fb kép poszthoz, cikkhez

Diabétesz és húgyúti fertőzések kapcsolata

A diabéteszes betegek háromszor gyakrabban kapnak húgyúti fertőzést, mint a nem cukorbetegek. A fő kockázati tényező a tünetmentes bakteriuria (tünetmentes állapotban is megtalálható a vizeletben baktérium ürítés, hordozó állapot), amely cukorbeteg nőkben 2-4x gyakoribb, mint az átlagos népességben. Ez ugyan csak egy „állapot”, és antibiotikum kezelést nem igényel, de tudni kell, hogy az ilyen betegek több mint felében lép fel tünetekkel járó húgyúti fertőzés.

Diabétesz esetén a húgyúti fertőzések nem csak gyakoribbak, de sokszor súlyosabb lefolyásúak is, gyakran érintik a felső húgyutakat és súlyos veseszövődményekhez vezethetnek. Ebben a vonatkozásban hajlamosító tényezőként már fontos szerepe van az anyagcserekontrollnak és a késői szövődményeknek.

A kezelésben is aktívan kell eljárni: hosszabb kezelésre, megfelelő, széles spektrumú antibiotikum adására (kezdetben injekciós, vénás formában) van szükség, valamint a magas vércukorszint és cukorvizelés megszüntetése jelenti a betegség kedvező kimenetének biztosítását.

nszzs-2-kĂ©p-862x10242015. május

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, diabetológus