ÉHEZÉSI KETÓZIS

A normális szénhidrát-anyagcsere folyamatokhoz elegendő mennyiségű glukózra, inzulinra és normális ellenregulációs hormon szintre van szükség (ide tartoznak a vércukorszintet emelő glukagon, adreanalin, kortizol, növekedési hormon). Ha bármelyik tényező szintjében kóros változás következik be, akkor ketoacidózis alakulhat ki.

1. DKA

Legismertebb formája az inzulinhiány miatt kialakuló diabéteszes ketoacidózis (DKA), amely magas vércukorszinttel jár.

2.  Éhezési ketózis

Másik formája a glukózhiány miatt kialakuló ún. éhezési ketózis, amely normális vércukorszinttel jár.

3. Ketoacidózis

Amennyiben az ellenregulációs (vércukorszintet emelő) hormonok és az inzulin aránya növekedik meg, stressz, alkohol, Somogyi-hatás, testmozgás hatására, akkor is kialakulhat ketoacidózis.

1-es típusú diabétesz

Fotó: gestationaldiabetesblog.com

Éhezési ketózis okai: hányás, szénhidrátszegény diéta

Az éhezési ketózis gyakrabban fordul elő gyermekek körében, hiszen a háttérben gyakran hányás áll kiváltó tényezőként, és ez gyerekeknél jóval gyakoribb betegség, mint felnőttkorban. Szénhidrátszegény diéta (fogyókúra, ketogén diéta, paleolit étrend formájában) szintén lehet oki tényező. Ha a hányás miatt nem tud, vagy a diéta miatt nem akar szájon át elegendő szénhidrátot fogyasztani a beteg, akkor kiürülnek a saját szénhidrátraktárak a máj- és az izomsejtekben. Cukorhiány esetén beindul a zsírbontás, de ez a folyamat diabéteszben nem zajlik le tökéletesen és aceton (ketontestek) képződnek, ezért alakul ki a ketoacidózis.

Teendők

1. Kórházi kezelés

Ismétlődő hányás esetén, ha nem tud enni-inni a beteg, akkor nagyon fontos, hogy keresse fel a gondozó intézményt a beteg, hogy kizárják, vagy megerősítsék a ketoacidózist és megfelelően kezeljék (cukortartalmú infúzió és inzulin adása).

2. Alternatív diéták kerülése

Fontos, hogy –főleg gyermekeknél- 1-es típusú diabétesz esetén ne alkalmazzanak alternatív diétás kezelést. A mostanában divatos ketogén és paleolit diéta a ketózis veszélye miatt 1-es típusú diabéteszben kifejezetten ártalmas lehet!

3. Keton mérése vizeletből vagy vérből

A ketoacidózis időbeli felismerésére javasolt, hogy legyen minden betegnél vizelet aceton tesztcsík. Annak pozitivitása esetén mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni, mert az állapot csak infúziós folyadék, cukor és inzulin kezeléssel rendezhető.

xceed1Lehetőség van vérből is meghatározni a ketontest-szintet gyorsteszttel is. Ez szinte ugyanúgy zajlik, mint egy vércukormérés: ujjbegyes szúrás után tesztcsíkra kell rácsöppenteni a vért, és  a hozzá való készülék megméri a ketontest-szintet. Ez az eljárás jóval pontosabb, mint a vizelet aceton meghatározás, de sajnos nincs rá tb-támogatás, így egy mérés kb 900 Ft-ba kerül a betegnek. Magyarországon a Pharma-Marketing Kft-nél lehet beszerezni a készüléket és a tesztcsíkot.

4. Intenzív testmozgás kerülése

Acetonosság esetén testmozgás sem javasolt, mert mozgás során emelkedik a szervezetben a glukagon nevű hormon termelése, amely tovább fokozza a raktározott cukrok és a zsírok lebontását és a ketontest képződést – hiszen a mozgáshoz energiára van szükség. Ezért is mondjuk, hogy 15,0 mmol/l feletti vércukorszint esetén nem javasolt a mozgás megkezdése. Ez igazából azért van, mert ennél a vércukorszintnél már fennáll a ketoacidózis veszélye is. Természetesen ugyanez vonatkozik arra a helyzetre is, ha normál vércukorszint esetén acetonos a beteg.

2015. augusztus

nszzs (2) képDr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, diabetológus

TÁMOGATSD TE IS a diabTanodát!

pedagógusok felkészítése diabéteszes gyermekek fogadására óvodában, iskolában

diabTanoda, pedagógusok felkészítése diabéteszes gyermekek fogadására óvodában, iskolában

Adományozás indításáért kattints ide, a  TÁMOGATOM szóra vagy az oldalsáv tetején lévő TÁMOGATOM gombra.(Mobiltelefonnal a cikk végén található TÁMOGATOM gombbal tudod indítani támogatásodat.)

Mindezt pár másodperc alatt,  most is meg tudod tenni egy, az OTP Bank pénzügyi hátterével működtetett (ADHAT.hu) biztonságos  adományozási felületen keresztül. Támogatásod biztosan a Szurikáta Alapítványhoz kerül!

• 1000 Ft adományodból 10 pedagógus számára tudjuk a vércukormérés elsajátításához szükséges tesztcsíkot biztosítani.

Támogatásodat köszönjük!