Diagnózis, kezelés

A teljes élet ígérete – cukorbeteg gyermekeknek is!

Tünetek
A gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség csalhatatlan jelei az egyik napról a másikra fellépő túlzott folyadékfogyasztás, gyakori vizelés éjjel és nappal, a már szobatiszta gyermek ismételt ágybavizelése, melyekhez még a fáradtság és a fogyás is párosul. Ha gyermekednél a fenti tüneteket észleled, ne várj másnapig az orvos felkeresésével és kérj azonnali eredményt adó vércukormérést.

Diagnózis
A normál vércukorérték 4 és 7 mmol/l között ingadozik, ennél magasabb vércukorérték esetén az orvos a kis beteget 1-es típusú diabétesz gyanújával a közel 30 magyarországi gyermek-diabétesz szakellátó helyek egyikéhez irányítja. Ott laborvizsgálattal, vénás vérből történik a vércukorszint pontos meghatározása. A diagnózis 11,1 mmol/l fölötti érték és a tünetek együttes fennállása esetén az 1-es típusú diabétesz, latin nevén Diabetes mellitus lesz.

Gyakori, hogy a gyermek vércukorértéke már olyan rendkívül magas, hogy a házi vércukormérő készülék mérési tartományánál kívül esik, tehát 33,3 mmol/l-nál magasabb érték. Ha a készülék „HI”vagy „túl magas” üzenetet ír ki, nem a készülék hibásodott meg, hanem a vércukorérték veszélyesen magas, azonnal fordulj orvoshoz!

Kezelés és életmód
Az 1-es típusú diabétesz azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igényel, a kisgyermek és ezáltal egész családja élete alapjaiban változik meg. A gyerekek élete a diagnózistól kezdve egy rendkívül szigorú napirend szerint történik, melyben az inzulinbeadások, étkezések és vércukormérések száma és pontos ideje kötött. Jellemzője a napi többszöri (2-3) inzulinbeadás, a főétkezésekhez kötött (előtte és utána 1,5 órával) és éjszakai vércukormérés. Az étkezések ideje, száma és grammra pontos szénhidráttartalma előre meghatározott. A cukorbetegek számára nincs speciális diéta, az ajánlások az egészséges táplálkozási elvekkel egyeznek meg (pl. javasolt teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáru fogyasztása fehér helyett), kivételt csak egyes, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételek tilalma jelent (pl. méz, répacukor, szőlő).

A fenti szabályok tudatos és következetes betartásával a diabéteszes gyermek is esélyt kap a teljes és boldog életre, óvodába, iskolába járhat, neki tetsző hivatást választhat, családot alapíthat, gyermekeket vállalhat és szép életkort élhet meg.