Diabéteszes gyerek a mentőben

Sok szülőnek félelme, hogy gyermeke olyankor lesz rosszul, amikor ő nincs mellette, nem tud segíteni. Vajon mi történik a gyermekkel, ha az utcán vagy egy olyan helyen veszti el az eszméletét, ahol nem tudják róla, hogy diabéteszes.

29514189 - underneath view of paramamedic team giving first aid to patient

Eszméletlenül, egyedül, gyerekként,  diabéteszesen …

Ha az utcán eszméletlen gyermeket talál egy járókelő, első dolga mentőt hívni, majd stabil oldalfektetésbe helyezni őt.

A mentőegység kiérkezése után a gyermek vizsgálata előre meghatározott, fontossági sorrendben történik. A baleseti sérülések és verőeres vérzés kizárása után a légutak, légzési- és a keringési-rendszer vizsgálata következik, majd a későbbiekben egyéb vizsgálatok mellett minden esetben a vércukorszint ellenőrzésére is sor kerül.

Az ellátást nagyban megkönnyíti, ha a bejelentő tudomást szerez a gyermek betegségéről és diabéteszes gyermek rosszullétéről tájékoztatja a kivonuló mentőegységet. Erre többféle figyelemfelhívő eszköz létezik, talán a legpraktikusabb, ha a gyermeken található egy karkötő, Diabéteszes/Cukorbeteg vagyok felirattal. Ez könnyen észrevehető és a legtöbb gyermek számára nem zavaró, illetve pulzusvizsgálat közben a mentőtiszt könnyen észreveszi. Ha a gyermek zavarónak, megbélyegzőnek érzi a karkötő viselését, akár egy, a nyakában lógó medálon is elrejthetjük a jelzést, hiszen légzésvizsgálat vagy EKG készítés közben a meztelen felsőtesten láthatóvá válik.

Elsősorban mégis a karkötő használatát javasolnám, hiszen az a laikusok számára könnyebben észrevehető, illetve a mentőtiszt is biztosan felfigyel rá a vizsgálatok közben,  ellentétben a medállal, ami elforoghat vagy egyszerűen túl kicsi lehet, hogy feltűnjön a rajta szereplő felirat, késleltetve ezáltal az életmentő ellátást.

Nagyon fontos!  Eszméletlen „hypozó” gyermeknél szájon át nem lehet cukrot pótolni, hiszen nem tudja lenyelni, így fulladást okozhat.

több karkötő one t felirattal

Karkötők “Cukorbeteg vagyok” felirattal

Az ellátás lépései

A mentősök kiérkezése után az ellátás első lépései között szerepel a vércukorszint mérés. A mentőautók alapfelszereltségéhez tartozik a vércukormérő készülék és tesztcsík. A diagnózis felállítása után a mentősök megkezdik a kezelést. „Hypo” esetén vénás glükóz és folyadékpótlásba részesítik a gyermeket, míg ketoacidotikus kóma esetén vénás folyadékpótlásra kerül sor.

A mentőautón sem vénás sem szubkután inzulin nem áll rendelkezésre az ellátáshoz, így az inzulinpótlás a kórházi ellátó intézményben történik meg, ha azt az ellátó orvos szükségesnek ítéli.

“Diabéteszes vagyok” kártya
wp_20160920_10_35_34_pro

77Elektronika Kft. Cukorbeteg vagyok! kártyája

Hová szállítják be a gyermeket?A mentőosztag valamely tagja minden esetben megkeresi a gyermek iratait, azonosítás céljából. Nagy segítség lehet az ellátó egységnek, hogyha a gyermek iratai (pl. diákigazolvány) mellett külön kártyán szerepel, hogy a gyermek diabéteszes (annak típusa), van-e valamilyen allergiája (gyógyszer!), van-e állandó gyógyszere, ezen felül érdemes feltüntetni a kezelő intézményt, orvosának nevét és telefonszámát és a szülő elérhetőségét.

wp_20160920_10_35_25_pro

77Elektronika Kft. Cukorbeteg vagyok! kártyája

Az alapellátás és a gyermek állapotstabilizálása után minden esetben kórházba szállítás történik. A kórházi elhelyezés alapvetően a bejelentett lakcím alapján történik, néhány kivételtől eltekintve. Ilyen például, ha a gyermeknek fejsérülése van, vagy balesetet szenvedett, ekkor a legközelebbi gyermek traumatológiai osztályra szállítják. Ha gyermek adatai között szerepel az kezelő intézmény neve és telefonszáma lehetőség van a kezelő intézménybe szállításra is az illetékes intézménnyel történt egyeztetés után.

OMSZ budapesti és Pest megyei sürgősségi és akut ügyeleti beosztási rendje itt érhető el: TÁJÉKOZTATÓ

Ki értesíti a szülőt?

A szülő számára talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy ő, hogyan fog értesülni gyermeke rosszullétéről. A hozzátartozók értesítését az esetek nagy részében a kórházi ellátó személyzet végzi. Hozzátartozói telefonszám esetén némely esetben a kiérkezett mentőegység értesíti a családot. Fontos tudni, hogy a 104-et felhívva minden esetben tájékoztatást kaphatunk arról, hogy a mentővel kórházba szállított gyermek, mely kórházi intézményben került elhelyezésre.

2016. július

Szurikáta diabFoglalkozás közben ...

Szerzőnk Szurikáta diabFoglalkozás közben …

Dr. Dancs Kitti rezidens orvos

Kérjük, hogy akik cikkünket átveszik, felhasználják tartalmát, hivatkozzanak alapítványunkra és cikkükbe szíveskedjenek alapítványunk honlapjának elérhetőségét is belinkelni. Köszönjük!

———————————————————————–

Támogatsd Te is Libri 200 Ft-os adományjegy vásárlásával az 1-es típusú diabétesz korai felismerését a kép alatti szövegre vagy a kék szavakra kattintva:

(Libri törzsvásárlók törzsvásárlói pontjaikért is tudnak adományjegyet igényelni. )

Íme kampányaink, amihez a fenti támogatásotokat kérjük:

(pl. 200 Ft-ból 1 db A/3-as méretű, színes plakátot tudunk nyomtattatni)