Azonnali cselekvés…

Gyermekkori diabétesz – Ismerd fel gyermekednél minél korábban a tüneteit!

Sürgető idő...

Sürgető idő…

A gyermekkori  1-es típusú diabétesz tünet együttese:

1. túlzott folyadékfogyasztás

2. gyakori vizelés éjjel és nappal,

3. a már szobatiszta gyermek ismételt éjszakai ágybavizelése

4. fogyás fokozott étvágy ellenére

5. fáradékonyság

… nem kelti fel a szülők gyanúját, mert nem ismerik, hogy ezek együttese egy adott betegség tipikus jelei. Orvoshoz sokszor már csak akkor fordulnak, amikor a gyerek állapota válságosra fordul, diabéteszes ketoacidózis (DKA) tünetei lépnek fel, hasa erősen fáj, hány, lehelete aceton szagú, jártányi ereje sincs, és az amúgy élénk, mozgékony gyerek folyton „alszik”.

Ugyanakkor jelentős azon esetek száma is, amikor a szülők már az enyhe tünetekkel is felkeresik az orvosukat, de a szakember diagnózisa nem a diabétesz, hanem egyéb, gyakori gyermekbetegség (húgyúti fertőzés, stb.) vagy felmerül ugyan a diabétesz gyanúja, de laborvizsgálatot kérnek az azonnali vércukormérés helyett. A laboreredmény megszületése alatti időszakban a gyermekek állapota jelentősen romlik, válságosra fordulhat.

A diabétesz első jól “látható” tünetei (túlzott folyadékfogyasztás, gyakori vizelés) és a súlyos DKA kialakulása közötti időszak rendkívül rövid, kisgyermekeknél akár egy hét alatt is bekövetkezhet.

Ha a szülők ismernék a diabétesz tipikus tüneteit, sokkal korábban keresnék fel háziorvosukat, a magas vércukorérték gyanúja helyben, egyetlen szurival, az ujjbegyből nyert vérrel történő, gyors és olcsó vércukorméréssel ellenőrizhető lenne. Az érintett gyermekek gyorsabban, jobb anyagcsere-állapotban kerülnének a gyermek-diabétesz szakellátó-helyekre és hamarabb kezdődhetne meg kezelésük.

A kis diabéteszeseknek a korai, DKA kialakulása előtti felismerése, a minél hamarabb megkezdett inzulinkezelés eredményeként a saját, még megmaradt, kb. 10 %-nyi inzulintermelésük védelmet kaphatna, így a betegség „mézeshetek” elnevezésű időszakát eredményesebben lehetne meghosszabbítani, ezzel számukra akár több évre kiegyenlítettebb vércukorértékeket, jobb életminőséget biztosítva.