Alkohol és a diabétesz

A húsvéti locsolás magyar hagyomány. Formája az évek alatt sokat változott. A hölgyek egy része szerint idejétmúlt, bosszantó népszokás, mások körében igen kedvelt. Minden estre számomra jó indok, hogy felhívjam a figyelmet az alkoholnak a diabészre gyakorolt hatásáról.

Hiszen ilyenkor gyakorlatilag nem kerülhető el, hogy a cukorbeteg ifjú alkoholt fogyasszon, bár tudjuk, hogy ezen kívül is számtalan lehetőség nyílik még erre, pl. társaságban, házibuliban, discoban, fesztiválokon lehet leginkább berúgni. Éppen a teljes tiltás inkább árt, mint használ. A kellő felvilágosítás viszont segíthet a káros következmények, vészhelyzetek megelőzésében.

Az alkohol hatása

1. Tudni kell, hogy az alkohol gátolja a májban tárolt glikogénből a glukóz felszabadítását, amely étkezési szünetekben a vércukorszint fenntartásáért felelős. Ezért az alkoholfogyasztást követő órákban nem képződik elég glukóz a májban, így hipoglikémia alakulhat ki. Nem elhanyagolható tényező, hogy a beadott inzulin viszont folyamatosan hat, a bulikban gyakran sokat táncolnak és mozognak a fiatalok, amelyek tovább fokozzák a hipoglikémia veszélyét!
  2. Másrészt az alkohol önmagában is vizet von el a szervezetből és ehhez társulhat még a részegségi hányás valamint a fokozott energia igényként fellépő zsírégetés így ketoacidózis is kialakulhat részegség folyamán.
  3. A magas cukortartalmú italok, mint pl. pezsgő, likőr, vermut, koktél hozzáadott cukortartalma szintén jól megemelheti a vércukorszintet.

Láthatjuk, hogy az alkohol hatása igen komplex, de a legnagyobb veszélye az alkohol fogyasztása utáni hipoglikémiának van, amely sokszor csak órák múlva jelentkezik!

Rendszeresen szeretném támogatni a Szurikáta Alapítványt! >>>

Én akarok az egyik lenni abból a 100 emberből, aki havonta 2500 Ft-tal támogatja 1 éven keresztül a Szurikáta Alapítvány munkáját, mert fontos nekem, hogy ez az alapítvány holnap és holnapután is segíteni tudjon a családomnak vagy a cukorbeteg gyerekeknek. Most támogatom >>>  Szeretnék többet megtudni a Szurikáta Támogatói Kolóniáról>>>

Mi tehát a teendő alkoholfogyasztás esetén?

• Kerüljük a magas alkoholtartalmú (tömény) és a magas cukortartalmú alkoholos italok fogyasztását.
  • Alkoholfogyasztás esetén mindig fogyasszunk szénhidrátot is (pl. pogácsa, ropi, keksz, sós sütemény) és folyadékot is (pl. ásványvíz).
  • Csökkentsük (akár 50%-kal) a bázisinzulint, pl. táncos éjszakai buli előtt csak fele mennyiségű bázisinzulint adjunk be.
  • Mindig legyen nálunk „hypos-csomag”.
  • Mérjünk 2-3 óránként vércukrot a buli alatt és lefekvés előtt is!
  • Legyen még valaki a társaságban (lehetőleg az, aki nálunk józanabb marad), aki tud a cukorbetegségünkről, és észreveszi ha hipozunk és annak ellátást is ismeri. Esetleg előre is megkérhetjük őt, hogy szóljon időnként, hogy mérjünk vércukrot.
  • Legyen nálunk „Diabéteszes vagyok” feliratú kártya. Ne feledjük, hogy a részegség és a hipo tünetei nagyon hasonlítanak egymásra, és –sokszor még „szakember” által- könnyen összekeverhető a két állapot!

Mit és hogyan „javaslunk” leginkább inni?

1-2 dl (nem édes) bor vagy 1 korsó (nem diétás) sör fogyasztása javasolható leginkább. A lényeg a mértékletességen és az óvatosságon lenne – ha beszélhetünk egyáltalán ilyesmiről alkoholfogyasztás során.

Utószó

Tekintve, hogy ezeket a cikkeket cukorbeteg gyerekeknek és szüleiknek írom, ezért senkit, főleg nem egy kiskorút(!) nem szeretnék alkohol fogyasztásra buzdítani, sőt….! De – mint ahogy már fentebb is említettem – természetesen tisztában vagyok vele, hogy a teljes tiltás inkább árt, mint használ, hiszen előbb-utóbb mindenki találkozik az alkohollal. Ezért azt szerettem volna megmutatni, hogy egy cukorbetegnek miként kell kontrollálnia magát, és hogyan tartson mértéket, mert ez a kulcsa annak, hogy ne legyen rossz vége egy átmulatott éjszakának vagy egy kiadós húsvéti locsolásnak!

2015. április 01.

nszzs-2-kĂ©p-862x1024Szép Húsvétot kívánva,