2019 Családi Nap előadásai

Előadóink és előadásaik

Dr. Luczay Andrea osztályvezető, SE 1. számú Gyermekklinika

A bázisinzulinról, azaz házat építeni csak szilárd alapra lehet

A bázisinzulin alapozza meg az inzulinkezelés sikerességét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkinek jó ugyanaz a bázisinzulin. A  helyes bólus/bázis arányra is törekedni kell. A bázisinzulinnak feladata a vércukor stabilan tartása, a szervezet cukorraktáraiból felszabaduló cukrok okozta vércukorszint emelkedés megakadályozása. Nem feladata viszont az étkezések közötti rágcsálások szénhidrát tartalmának megfogása, és nem feladata, hogy lecsökkentse az étkezés utáni magas vércukrot a következő étkezés előttre. A jól megválasztott bázis egyik fontos előnye lehet, hogy több rugalmasságot tesz lehetővé.

Dr. med habil Körner Anna, az MTA doktora

Megelőzhető-e az 1-es típúsú diabétesz?

Az 1-es típusú diabétesz előfordulási gyakorisága napjainkban egyre nő. Bár összességében a legtöbb új eset továbbra is a pubertásban kerül felismerésre, a betegség egyre gyakrabban lép fel a legfiatalabb, 5 év alatti korosztályban. Ezek az adatok egyre sürgetőbbé teszik a megelőzés kérdésének megoldását. Ahhoz, hogy egy betegséget meg tudjunk előzni, meg kell ismernünk kialakulásának folyamatát. A szerző előadásában ismerteti azokat a tényezőket, amelyek szerepet játszanak az 1-es típusú diabétesz kialakulásában. ezen keresztül felvázolja a megelőzés lehetséges módozatait.

Dr. Buzás Norbert tanszékvezető egyetemi docens, Szegedi Tudomány Egyetem

„Fortélyos félelem igazgat…“ – a szülői motivációk szerepe a gyermek diabéteszének ellátásában

Több, mint 300 fő, 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő szülő eszközhasználattal kapcsolatos motivációs vizsgálatának eredményeit mutatom be. Kutatásunk során azt próbáltuk feltárni, hogy a szülők milyen szempontok alapján választják a vércukor-méréshez illetve az inzulin adagoláshoz használt eszközt és ezt milyen tényezők befolyásolják.

Herth Viktória a Diabetes alapító főszerkesztője

Több, mint újság – A 30 éves Diabetes magazin története, céljai, álmai

Amikor a Diabetes első száma megjelent, még nem volt internet, alig volt könyv, amely a cukorbetegségről szólt, minden, az újságban olvasható információ kincset ért. Ma sok helyről lehet tanulni: a Diabetes azzal tűnik ki, hogy hiteles, őszinte.

A Diabetes nem csak tanít, közösséget is szervez. Része a cukorbetegek mindennapjainak.

Képes mese a 30 évről és a folytatásról.

Zimonyi Krisztina dietetikus, Új Szent János Kórház, Budai Gyermekkórház Telephely

Amit a gabonákról és pszeudogabonákról tudni érdemes…

Búzafélék vagy köles? Hajdina vagy amarant? Esetleg quinoa? Vagy rizs?

Melyiket válasszuk, miért?

Táplálkozás-élettani jelentőségük, felhasználási lehetőségük a cukorbetegek diétájában.

Rózsa Márta területi képviselő, Medtronic Hungária Kft.

Minden adat egy helyen – terápiatámogató szoftver

A Guardian Connect folyamatos cukormonitorozó rendszer az okostelefonra letöltött
alkalmazás segítségével lehetővé teszi a szöveti cukorértékek valós időben történő nyomon
követését, napi 288 méréssel. Ezen kívül az összes adat automatikusan feltölhető a felhő
alapú CareLink szoftverre, ahol a családtagok, kezelőorvos valós időben láthatják a
cukoreredményeket távolról. Ugyanakkor ez a CareLink terápiatámogató szoftver lehetővé
teszi, hogy utólagosan is információkkal szolgáljon a feltöltött szöveti cukorértékekről. Ezen
információkat diagrammokba, grafikonokba és táblázatokba lehet rendszerezni, melyből
trendek és egyéb összefüggések figyelhetők meg, így segítve az eredményesebb terápiát és a
jobb kontrollt.

Dr. Varga Csaba üzletágvezető, Medtronic Hungária Kft.

Bizonyosság találgatás helyett

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek nagy kihívást jelent a megfelelő diabétesz kontroll elérése. Gyermekkorban kifejezetten: a változó bioritmus, rendszertelen étkezés, váratlan helyzetek mind-mind lehetőségek, hogy feje tetejére álljon a világ. Egy hipoglikémiás esemény esetleges bekövetkezéséről már ne is beszéljünk!

Az ujjbegyes vércukormérés mellett már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, amik folyamatosan nyomon követik a cukorszintet, és értesítések/riasztások, valamint egyes készülékekben elérhető automata funkciók révén elősegítik a cukorszint megfelelő kontrollját.

Így két hagyományos cukormérés közötti időben sem kell találgatni…

Dr. Tóth-Heyn Péter igazgatóhelyettes, SE 1. számú Gyermekklinika

Átmenet a gyermekdiabétesz gondozásból a felnőtt diabétesz gondozásba

“Az átadásra legalkalmasabb időpont az egyéni érettségtől és a helyi szokásoktól egyaránt függ. Ma hazánkban jellemzően az érettségi után történik az átadás, de egyes központokban ez jócskán átnyúlik a fiatal felnőttkorba. Az átadás ideális idejére vonatkozóan még nem alakult ki nemzetközi konszenzus.  Az átadás előkészítése célszerűen magába foglalja a beteg megfelelő előkészítését, és a korábbi és leendő gondozó orvos (és team) közötti kapcsolatfelvételt és részletes információ átadást. Ez akár a gondozó teamek találkozóját is jelentheti, aminek hazánkban még nincs hagyománya és gyakorlata. A fontos információkat természetesen írásban is át kell adni. Az átadó orvosnak figyelnie kell arra, hogy olyan intézménybe irányítsa betegét, ahol az alkalmazott kezelési mód (pl. inzulin pumpa) és az ehhez szükséges tapasztalat rendelkezésre áll.”

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna gyermekdiabetológus, házi gyermekorvos, Gyermekorvosi Rendelő-Solymár

Praktikus tanácsok diabosoknak

Mottó: A jó tanács az, amire az okos embernek nincs szüksége, s amit az ostobák nem fogadnak el. /Vető József/

A diabétesz mindennapi ellátása során a szülők számos olyan váratlan helyzettel találhatják szembe magukat, amelyeknek a megoldásához jó, ha van valamilyen egyéni tervük. Általában nem szokott célra vezetni, ha az embernek ilyenkor hirtelen kell döntenie, ezért az előadás során ezeknek a szituációknak a kezeléséhez szeretnék tanácsot adni.

Mit tegyek, ha lázas a gyermekem? Hogyan készüljünk fel a vérvételre? Mit pakoljunk be egy osztálykirándulásra? Mikor kell gyomorrontás esetén orvoshoz fordulni? Mi a teendő egy kisműtét során? Mire számítsunk a repülőtéri becsekkolásnál?

Ezekre és az ehhez hasonló helyzetekre keressük a választ az előadás során. A prezentációt követően lehetőségük lesz egyéni kérdésfeltevésre és a saját tapasztalatok nyilvános megbeszélésére is.

Dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus, Pándy Kálmán Kórház, Gyula

Előzd meg, ismerd fel, és mindig állj készen a kezelésére

Az inzulin, az étkezés és testmozgás összehangolása a hipo megelőzésének alapja. Tanuld meg a hipo tüneteit! Bizonytalan tünetek esetén mérj vércukrot!

Mindig legyen nálad gyorsan felszívódó szénhidrát és elérhető helyen a glukagon injekció!

Dr. Török András főorvos, gyermekgyógyász, diabetologus, Borsod-A.-Z. Megyei Kórház, Gyermekdiabétesz Szakrendelés

Miért pen, miért pumpa?

• Mi az az inzulinpumpa?
  • Az én gyerekem miért pent használ, a másik gyerek miért pumpát?
  • Ki és mikor kaphat pumpát?”
Ha Ön szülőként kíváncsi a fenti kérdésekre, vagy hasonló kérdése lenne, igyekszünk rá választ találni.

Szakmáry András pszichológus, coach, Erian Solutions Kft.

Kiskamaszok, kamaszok friss diagnózissal

Beszélgetés frissen diagnosztizált gyerekek szüleivel.

Solier-Heller Csilla krízistanácsadó szakpszichológus

“Milyen állat a mi diabéteszünk?”

Mint ahogy  minden házikedvencnek vagy vadon élő állatnak, akár mesebeli lénynek van kedves, barátságos, de félelmetes arca is. Egyszer az egyiket, máskor a másikat mutatja meg nekünk, és mi ennek megfelelően reagálunk rá. De mit szeretne tanítani nekünk és hogyan szelídíthető meg? Miért indul be bennünk gyászmunka annak hatására, ha hozzánk szegődik egy szurikáta?